Институцията на омбудсмана излезе с позиция: Длъжни сме да гарантираме правата на учителите, а не да се призовава към линч


Дата: 24/08, 14:45

снимка ombudsman.bg

По повод на получените жалби от граждани и професионални организации, които споделят тревога от публикация в социалните мрежи на списък на учители и обидни квалификации със заплахи за тормоз, институцията на омбудсмана на Република България изразява следната позиция:

Използването на списък с имена и работни места на лица, които публично поддържат гражданска позиция по важни обществени въпроси, както и призоваването към линчуване и саморазправа с тези лица, пряко накърнява основни права и свободи, гарантирани както от Конституцията на Република България, така и от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ), от Хартата на основните права на Европейския съюз (ХОПЕС) и други международни правни актове за защита правата на човека, а именно:

Още преамбюлът на Конституцията на Република България издига във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

Чл. 39, ал. 1 от Конституцията на Република България гарантира правото на всеки български гражданин да изразява мнение и да го разпространява чрез слово;

Чл. 45 от Конституцията на Република България гарантира правото на гражданите на жалби, предложения и петиции до държавните органи;

Чл. 10 от ЕКПЧ гарантира правото на всеки гражданин на свобода на изразяването на мнение, което право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти;

Чл. 1 от ХОПЕС прогласява, че човешкото достойнство е ненакърнимо, трябва да се зачита и защитава от публичните власти при всички случаи и с всички средства.

В същия дух е и разпоредбата на чл. 19 от Международния пакт за граждански и политически права.

Обръщаме внимание, че правото по чл. 39 от Конституцията на Република България не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго, както и за разпалване на вражда или подбуждане към насилие над личността.

С всички свои действия публичните власти, официалните институции и организации следва да зачитат и гарантират човешкото достойнство, правото на свободно изразяване на гражданска позиция и отстояване на лично мнение, особено по отношение на обществено значими въпроси. Още повече това се дължи на педагогическите специалисти, както изрично предвижда чл. 219 ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование – „на педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността“.

Зачитането на човешкото достойнство, на свободата на изразяване, на равенството пред закона, са основата на всяка  правова държава и изграждането на справедливо демократично общество.

Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала да гарантира за своите граждани като правова държава.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 05:20

Джокович пожела успех на България за "Купа Дейвис"
Дата: 13/09, 05:00

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 04:50

До 32 градуса в петък
Дата: 13/09, 04:00

На 13 септември рожден ден има Цветана Пиронкова
Дата: 13/09, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия