Съдът във Варна потвърди 11 години затвор за племенник, убил чичо си в Добрич


Дата: 07/10, 12:14

Булфото

Апелативен съд – Варна извърши въззивна проверка на присъда на Окръжен съд - Добрич, с която подсъдимият С. П. е бил признат за виновен в това, че на 13.10.2021г. в Добрич умишлено е умъртвил Б. П., съобщиха от пресцентъра на съда.

Подсъдимият е бил наказан с лишаване от свобода за 11 години. Той обжалва присъдата пред настоящата инстанция. В съдебно заседание адвокатът му каза, че ситуацията се е развила в условията на неизбежна отбрана.

Подсъдимият и жертвата били племенник и чичо. Често заедно консумирали алкохол и помежду им възниквали конфликти, свързани с имотни спорове. Такава била ситуацията и на инкриминираната дата, когато двамата се събрали в жилището на дееца, пили и отново стигнали до нерешените имуществени въпроси. Подсъдимият нанесъл удари с юмруци по лицето на пострадалия, а Б.П. го улучил с бутилка от водка в главата. Племенникът забил няколко пъти главата на чичо си в пода, след което двамата продължили да си разменят удари.

При пристигането си в апартамента роднина сигнализирал на тел. 112. Екип на Бърза помощ констатирал, че пострадалият е починал. Причина за смъртта му е черепно-мозъчна травма. В кръвта на подсъдимия били установени 2,34 промила алкохол.

Окръжният съд е приел, че престъплението е извършено при условията на пряк умисъл - подсъдимият е съзнавал, че с множеството силни удари в главата на пострадалия причинява съвкупност от физически и функционални увреждания, несъвместими с живота, като е целил настъпването на смъртта му. Прекият умисъл се доказва с ногобройността на ударите и упражнената сила, локализирането на уврежданията в областта на главата, интензитета на нападението.

Юридическите заключения на първостепенния съд бяха изцяло споделени от въззивната инстанция. Наличието на множество удари /не по-малко от шест/ в областта на главата, нанесени със значителна сила, категорично опровергава действия, извършени при условията на неизбежна отбрана, смята Апелативният съд.

Горната инстанция счете, че размерът на наказанието е бил правилно определен, с превес на смекчаващите отговорността обстоятелства. 11 години лишаване от свобода ще изпълнят целите на наказанието, предвидени в Наказателния кодекс: да се отнеме възможността на подсъдимия да върши други престъпления, да му се въздейства предупредително и превъзпитателно.

Този срок трябва да коригира поведението му и да го насочи към за спазване на законите и добрите нрави. Ще се изпрати сигнал и до членовете на обществото с противоправна нагласа, че посегателството срещу човешкото здраве и живот ще бъдат строго наказвани от правосъдието.

По всички тези съображения съставът на въззивния съд прие атакуваната присъда за правилна и я потвърди изцяло. Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хампарцумян: Една добре управлявана банка не трябва да дава положителна лихва върху депозитите
Дата: 07/10, 14:23

10-годишно дете от Кърджали с остра парализа след пропусната ваксина
Дата: 07/10, 14:23

Нено Кисьов: Почивай в мир, татко! Няма да оставим нещата така
Дата: 07/10, 14:17

Присъдиха Нобеловата награда за медицина
Дата: 07/10, 14:17

От родния град на Спартак е новият български тотомилионер
Дата: 07/10, 14:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия