От утре във Варна започват безплатните прегледи за туберкулоза


Дата: 15/09, 18:30

снимка Булфото

Безплатни консултации за туберкулоза ще се проведат в периода 16-20 септември 2024 г. в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза.

Във Варна датите за консултации са 16,17,19 септември в СБАЛ по пневмо-фтизиатричи заболявания - гр. Варна на ул. „Мануш войвода” № 11 А

В Бургас от 16 до20 септември в "СБАЛПФЗ - Бургас" на ул. „Ген. Гурко” № 64, Поликлиниката на болничното заведение

В Добрич „МБАЛ -Добрич, на ул. "Панайот Хитов" № 24, в ТУБ кабинета на болницата в рамките на работното време от 16 до 20 септември.

Целите на инициативата са да разшири възможностите за достъп до здравни услуги и да повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата за симптомите, начина на заразяване, рисковите фактори, различните форми на заболяването, лечение и превенция.

По време на „Седмицата на отворени врати“ всеки желаещ може да се възползва от скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар. На съмнителните за заболяване лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще бъдат предприемани необходимите мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което ще се прекъсне веригата за предаване на инфекцията. Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите.

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата със заболяването в Европейския регион на СЗО и постоянния спад на случаите, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона.

Благодарение на съвместните усилия на Министерството на здравеопазването, лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи за изпълнението на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, в страната се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта от 23,8 на 100 хил. население през 2013 г. до 13,5 на 100 хил. през 2023 г.

Заболяването е лечимо и предотвратимо, стига да бъде открито навреме, да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти, като важно условие е пациентите да се придържат стриктно към лечението.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус, предадед морето.нет.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Утре рожден ден празнува един от най-любимите символи
Дата: 18/09, 21:34

Частният урок удари 40 лева
Дата: 18/09, 21:30

Броят на пеперудите във Великобритания е намалял до катастрофални нива
Дата: 18/09, 21:191 Коментар

Манифактура се заформи на плажа на Дуранкулак
Дата: 18/09, 21:18

Изсипа две торби жълти стотинки в "Кауфланд" и получи солидна сума
Дата: 18/09, 21:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия