Икономисти обясниха кога цената на маслото ще падне и какво става с инфлацията


Дата: 17/10, 10:10

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова нюз

ЕС отчете, че цените на маслото и млякото са скочили с рекордните 83% на годишна база. Докога ще продължават да растат цените и какво се случва с инфлацията у нас?

Цената на маслото е чисто иконономическа функция, почива на икономическа логика. Тя няма да се задържи такава, каквато я виждаме сега. Цената ще спре да расте в момента, в който се рабалнисар пазара. Това означава, че прекалено много производители ще започнат да произвеждат масло, защото ще искат да направят този марш от продажбата му. В един момент пазарът ще се насити с масло, търсенето ще спадне и цените ще започнат да се диктуват от купувачите, които няма да искат да плащат толкова висока цена, защото ще има предлагане, мотивирано от производителите и така ще има ребалансиране на пазара.

Това обясни пред Нова нюз икономистът Преслав Трайков.

Годишната инфлация за тази година ще бъде вероятно около 2,5 - 2,7%, според мен. Това, което виждаме до момента, можем да свържем с някаква сезонност и нормализиране. Разбира се при някои стоки има пикове, но при нас тепърва предстои процеса на бюджетиране и тепърва ще окажат ефект някои събития, които се виждат в ЕС и световен мащаб. Резки сътресения не се очакват, но все пак инфлацията не спада толкова бързо. Важно е какво България ще представи по средносрочната финансова рамка за 2025 - 2028 година, коментира доц. Щерьо Ножаров.

У нас инфлациятяа върви с трендовете в Европа. Искам ясно да подчертая, че всякакви вътрешни опити на държавата чрез правителствата да контролират инфлацията, са безпочвени. Твърденията, че някакъв кабинет у нас е успял да свали инфлацията, е напълно невярно. Всички кампаниите да следим цените чрез някакви, бяха безумни и само струваха на данъкоплатците едни пари. Инфлацията няма нищо общо с тези мерки. Според мен тя в следващите 6 месеца ще продължи да спада и ще започне дори да се отразява на икономиката в България, коментира Трайков. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



12 хиляди българки в обща група във Фейсбук: "С един и същ мъж ли излизаме?"
Дата: 17/10, 12:24

Няма край: Ново яко земетресение удари Турция
Дата: 17/10, 12:21

Иван Христов: Щях да умра! Загубих съзнание
Дата: 17/10, 12:171 Коментар

Катастрофа между две коли във Варна, 36-годишен е с опасност за живота
Дата: 17/10, 12:14

Евтини коли от САЩ заливат България, но има уловка
Дата: 17/10, 12:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия