На 16 септември имен ден има името на Принцесата на НРБ


Дата: 16/09, 09:24

Кадър ФБ, Мая Иванова

„Принцесата на българския комунизъм“ и „Лейди Смърт“! Псевдоними от историята, които на пръв поглед нямат нищо общо.

Обединява ги името им.

Днес имен ден празнуват Людмила, Людмил, Люси и производните им.

Едно от най-известните българки, носила това име, е Людмила Живкова (1942 – 1981), дъщеря на Генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков, наричана още „бялата птица на българската култура“, а в чуждестранната преса – „принцесата на българския комунизъм“. По думите на баща ѝ, тя е кръстена на известната съветска снайперистка Людмила Павличенко.

Самата Павличенко също има много интересен псевдоним – „Лейди Смърт“. Била е снайперист от 25-та Чапаевска стрелкова дивизия на Работническата и селската краснодарска армия. По време на обсадата на Крим през пролетта на 1942 г. Павличенко служи в Севастопол и по време на нараняването си има повече от 300 вражески войници. След това тя беше поканена от американския президент Франклин Рузвелт на гала прием, за да говори пред членове на Конгреса. Най-успешната жена снайперист в световната история - 309 убити вражески войници и офицери. По предложение на американски журналисти тя получава прякора „Лейди Смърт“. Предполага се, че самото име Людмила се е зародило в Киевса Рус. Среща се в Русия, България, Чехия, Латвия, Беларус, Словения и Бразилия. Изданието за родители Baby Center пояснява, че през 2015 г. името Людмила е било на 4344 позиция по популярност във Великобритания. Според една от версиите за произхода му – то е женска форма на мъжкото име Людмил. Става пополурно благодарение на литературните произведения на Александър Пушкин. Ето и други известни лица, носили и носят името Людмила: Света великомъченица Людмила, принцеса на Бохемия - първата покровителка на чешката държава, съпруга на княз Борзивой I, учител и регент на княз Вацлав Свети. Людмила Рихтерова е бивша чешка тенисистка. Достигна световен номер 62 през 1996 г., спечели една титла от WTA Tour, 1995 Rover British Clay Court Championships в Борнмут, Англия. Людмила Дейър-Мидълтън е американска актриса, режисьор и продуцент от бразилски произход. Людмила Микаел е френска театрална и филмова актриса. Людмила Дяковска (Люси Дяковска) е българо-немска певица и телевизионна водеща. Един от основателите на женската поп група No Angels. Людмила Палиеро е аржентинска балерина. От 2003 г. танцува в балетната трупа на Парижката опера. От 2012 г. примабалерина.

На 16 септември имен ден празнуват всички, които носят името Людмила (името е от славянски произход и означава "любим на народа" или "който обича хората") и Людмил.

На този ден православната църква отбелязва деня на Св. Людмила Чешка. Света мъченица Людмила, княгиня Чешка била омъжена за чешкия княз Боривой. И двамата приели свето Кръщение от Св. Методий. Те искали да просветят в истинната вяра и своите поданници и построили няколко църкви. Но княз Боривой умира млад и оставил жена си вдовица, която водела строг, благочестив живот. Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав. Вратислав бил женен за Драгомира - техният син носел името Вячеслав.

След смъртта на бащата на престола застанала наследникът, но възползвайки се от младостта и неопитността му, майка му (Драгомира) започнала връща в страната езически обичаи и нрави. Св. Людмила се възпротивила на това, но Драгомира се опитала да я убие. След неуспешният опит, Св. Людмила напуснала чешката столица и се усамотила в крепостта Течин.

Легендата разказва, това не било достатъчно и Драгомира изпратила нови убийци, те нападнали Св. Людмила докато се молила и изпълнили заповедта. Мощите на Св. мъченица Людмила са пренесени в Прага в църквата "Св. Георги" и са дълбоко почитани и посещавани, защото извършват изцеления.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Германия няма да замрази износа на оръжие за Израел
Дата: 19/09, 01:20

ПСЖ започна с победа новия сезон в Шампионската лига
Дата: 19/09, 01:05

Тръмп обяви евентуална среща със Зеленски до дни
Дата: 19/09, 00:53

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 19/09, 00:50

Джевдет Чакъров: Никой не може да отнеме марката ДПС
Дата: 19/09, 00:321 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия