Тревожна класация прати България в челната тройка


Дата: 01/10, 13:50

Пиксабей

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. Това показват данните на регионалния офис на Световната здравна организация за Европа. България се нарежда на тревожното трето място по пристрастяване.

Социалните мрежи стават все по-опасно пространство сред децата и развиват различни зависимости сред тях, казват експертите.

Статистиката от регионалния офис на СЗО за Европа показва, че у нас делът на децата, пристрастени към социалните медии, е 17 на сто, с което се нареждаме на трето място след Румъния и Малта.

От Националния център за безопасен интернет смятат, че саморегулацията от страна на децата е бавен и дълъг процес

"Това е процес, не става с един, два разговора. Понякога всеки ден е битка, но тази битка си струва, защото по този начин, когато балансираме ние, като възрастни родители времето на детето пред устройствата, те изграждат една саморегулация и когато са на 13-14 години, няма нужда толкова да следим, те сами се контролират", посочи Антоанета Василева, координатор на Националния център за безопасен интернет.

Според данните, през последните години употребата на социални мрежи сред децата и младежите в Европа се е увеличила драстично.

"Страничните ефекти при прекомерна употреба на социалните мрежи при подрастващите, са свързани често с възможност за развиване на депресивни и тревожни състояния. Обикновено има и доста големи проблеми със съня, което води до превъзбуда, но и до по-малко часове сън и това се отразява на тревожността", обясни Дея Шопова, клиничен психолог. 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Спасителят измисли име на бебето в чувалчето
Дата: 01/10, 16:38

Водата в София поскъпна от 1 октомври
Дата: 01/10, 16:35

Албена Михова: Починали роднини посещават мен и сина ми, оставям им храна
Дата: 01/10, 16:34

С хитър трик мъж накара енергото да му плаща за използвания ток
Дата: 01/10, 16:32

В Швеция обмислят забрана на просията
Дата: 01/10, 16:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия