Незаслужено място на Варна на Олимпийските игри в Париж 2024


Дата: 27/06, 16:05

Снимка личен архив

На предстоящата след месец Олимпиада в Париж, Варна чества 100 годишнина от участието си в Олимпийски игри. През 1924 година пак в Париж от Варна участват 2 футболисти и 1 колоездач.

Тази година за съжаление от 45 български спортисти с квоти ние имаме само една състезателка, включена като резерва – Елвира Краснобаева от спортен клуб „Грация“, с президент Кристияна Генчева.

Доказателство, че този клуб се управлява правилно и е един от най-добрите в България е, че има още една състезателка в националния отбор ансамбъл – Красимира Иванова на  16 години и вече е резерва при жените. През 2023 година заедно с друга варненка Андрея Иванова от спортен клуб „Чар ДСК“ станаха световни шампионки на ансамбъл девойки.

За съжаление още двама варненски спортисти в модерния петобой, които извоюваха олимпийски квоти, ще донесат принос и слава на други градове и държави. Това са петобойците Тодор Михалев за София и Марлена Явайд за националния отбор на Швеция. Те са открити и тренирали в родния си град Варна от доказаните специалисти по модерен петобой Невена Димитрова и Цветана Миланова от Спортен клуб „Одесос 2008“ град Варна. Тези състезатели са завършили и Спортно училище „Георги Бенковски“ в град Варна.

Това са фактите и равносметката за участието в най-големия форум за спорта – олимпийските игри.

И накрая ще си позволя добронамерено да дам непоискан съвет от практиката на славното минало на варненския спорт:

Още сега (преди приемането на следващият бюджет на общината) да се направи План за подпомагане на олимпийската подготовка на варненски спортисти за Олимпиадата в САЩ през 2028 година.

Да се заведат на отчет и поставят на внимание всички наши реални кандидати за участие в игрите, като им се осигури максимални условия за подготовка и решаването на проблемите от всякакъв характер, чрез финансово подпомагане за възстановяване, екипи и лагери.

Спортните клубове да получават постоянна информация за състоянието и подготовката на варненските проекто олимпийци, които са на централизирана подготовка и ако имат проблеми да търсят съдействието на общината и общинския съвет.

Средствата за масова информация да информират за хода на подготовката и последната година реалното участие в Олимпиада 2028 година.

Всичко горепосочено вече е правено от община Варна и резултатите бяха на Олимпиадата в Атина 2004 година – от Варна участваха 10 спортисти, които спечелиха 5 олимпийски медала и завоюваха две четвърти и две пети места.

Петър Пасев

Заб: На снимката са варненските петобойци, които спечелиха квоти за София и Швеция заедно с треньорките си от Варна.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Камен Донев е оправдан по делото за обида
Дата: 30/06, 11:14

Спартак се размина с португалец
Дата: 30/06, 11:10

Балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил
Дата: 30/06, 11:00

Броят се бюлетините за избор на нов патриарх
Дата: 30/06, 10:451 Коментар

Спасители започват постоянни дежурства на Седемте рилски езера
Дата: 30/06, 10:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия