Спират ни да хвърляме повредените телевизори и телефони с нова директива


Дата: 06/08, 16:54

Пиксабей

Директивата за насърчаване на ремонта на стоки на ЕС вече е в сила.

Новите правила стимулират по-устойчивото потребление чрез улесняване на ремонта на дефектни продукти и даване на възможност на потребителите за това, вместо да ги заменят с нови, информират от Българската търговско-промишлена палата на интернет страницата си, предаде economynews.bg. 

Директивата ще бъде от полза за потребителите, тъй като ще позволи избягване на разходите за закупуване на нови продукти, ще намали отпадъците и емисиите на парникови газове. 

Държавите членки разполагат със срок до 31 юли 2026 г., за да транспонират директивата в националното си законодателство. 

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс заяви: "С Европейския зелен пакт започнахме да превръщаме Европа в първия неутрален по отношение на климата континент в света. Новите правила ще позволят ремонта да стане реалност и то не само по време на гаранционния срок. Това ще допринесе за развитието на цялата мрежа за ремонтиране, повторна употреба и преопаковане".

Съгласно новата директива производителите на продукти като хладилници или смартфони са задължени своевременно да предлагат ремонтни услуги на потребителите на разумна цена.

За да се укрепи европейският пазар на ремонтни услуги, новите правила изискват от тези производители да предлагат резервни части на разумна цена и им забраняват да отказват ремонт или да участват в практики, които възпрепятстват ремонта.

За да се даде възможност на потребителите да намерят привлекателни решения за ремонт, европейската платформа за ремонт ще помогне на потребителите лесно да намерят сервизи. Новата директива също така дава на потребителите ново право на едногодишно удължаване на законовата им гаранция, ако решат дефектният им продукт да бъде ремонтиран, вместо да бъде заменен от продавача.

Европейският парламент прие в началото на миналата седмица директивата относно т.нар. право на ремонт за потребителите с 584 гласа "за", 3 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се". Правилата изясняват задълженията на производителите за ремонт на стоките и насърчават потребителите да удължават жизнения цикъл на продукта чрез ремонт.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



"Не ни даваха вода и до тоалетната": Фенове на Северна Ирландия с куп жалби от България
Дата: 09/09, 23:28

Тим Кук представи новия iPhone 16: Има нещо съвсем ново
Дата: 09/09, 23:20

Отлични резултати с над 1000 чернодробни трансплантации в Acibadem, Турция
Дата: 09/09, 23:20

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 09/09, 23:20

Какво сервират в заведенията? Студени, разкашкани тиквички в мръсна чиния
Дата: 09/09, 23:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия