Григор направи втория обрат в кариерата си от 0:2 до 3:2


Дата: 04/07, 18:20

Стопкадър Туитър, griglobal

Блестящ Гришо написа история на корта.

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров осъществи втория в кариерата си обрат от 0:2 до 3:2 сета, елиминирайки на "Уимбълдън" китаеца Джунчън Шан с 5:7, 6:7(4), 6:4, 6:2, 6:4 на "Уимбълдън" след 3 часа и 29 минути игра.

На 1/16-финалите Гришо ще срещне Гаел Монфис от Франция.

Първи сет

Гришо не започна блестящо на сервис и още в първото си подаване трябваше да защитава точка за пробив, но го направи убедително с бекхенд-уинър по диагонала. Последва драйв-воле, но и двойна грешка, която доведе до втори дюс. Все пак, хубаво стоп-воле и невърнат начален удар свърши работа за 1:0. Китаецът беше впечатляващ със сервиса си и без да загуби точка за нула време направи 1:1, пише Sportal.bg.

Вторият сервис-гейм на Григор беше много по-убедителен и практически без игра с два аса той поведе с 2:1. Българинът обаче все още изпитваше проблеми изобщо да влезе в разиграване от ретур, като левичарят от Китай не спираше да ниже прекрасни начални удари - 2:2. Фантастичен бекхенд-уинър по правата помогна на Димитров да дръпне с 40-0, а после мрежата се намеси решително в полза на Шан, за да може той да намали на 40-30. Невърнато подаване обаче свърши работа за Гришо за 3:2.

Шан продължаваше да се държи като сервис-бот и в подаванията му преминаваха безметежно - 3:3. Макар и да трябваше да играе по-често разигравания зад своя сервис, Димитров също не спираше със солидното представяне за 4:3. За първи път в мача в осмия гейм Гришо стигна до 15-30 на посрещане, а форхенд в аут на китаеца го застави да защитава точки за пробив, и то с новите топки. Първата беше отразена с невърнат сервис, а втората - с ас. С общо четири поредни прекрасни подавания Шан се избави от неприятностите - 4:4.

Вятърът вече създаваше отчетливи проблеми на сервиращите, които имаха трудности с подхвърлянето на топката по правилен начин. При летежа на топката също се получаваха неочаквани параболи, но все пак Димитров без интрига се добра до 5:4. Българинът стигна до почти невъзможна къса топка, но сантиметри не му позволиха да намери очертанията на корта за 0-30. Шан счупи очилата на лайнсмен с неконтролируем сервис при 30-15 и се получи кратка пауза, докато той бъде изведен от корта и заменен със свой колега. След двойна грешка на китаеца се стигна до 40-30, а Димитров прати форхенд встрани и резултатът стана 5:5.

Мощни форхенди на Шан му помогнаха да стигне до интрига при 15-30 в следващия гейм, а грешка от бекхенд (при 18-ударово разиграване) на Григор направи ситуацията критична - 15-40. Фантастичен форхенд-уинър върху линията осъществи пробива за китаеца - 5:6. 19-годишният азиатец демонстрира колебания при последвали разигравания и допусна да се стигне до 30-30, а после сгреши непредизвикано форхенд за брейк-бол. Димитров също пресили правия си удар от неутрална позиция и не успя да се възползва от възможността си, но пък Шан направи още една неточност и отново се получи шанс за рибрейк. Българинът прати драйв-воле в аут и пак опропасти шанса, а бомбите от дъното на корта не спираха от страна на китаеца. Гришо все пак спечели следващото разиграване и остана в сета - дюс. В крайна сметка обаче Шан затвори сета - 5:7 за 49 минути игра.

Втори сет

Григор знаеше, че трябва да прави обрат и да започне силно първия сет, като спечели набързо сервис-гейма си и опита "да се закачи" моментално на посрещане, пращайки гейма в дюс с форхенд-уинър от обратния диагонал. Българинът стигна до още едно равенство с излизане напред на мрежата. Второ негово поредно такова обаче не се увенча с успех заради фантастичен минаващ форхенд на Шан за авантаж. С ас пък той затвори проблематичния си сервис-гейм и изравни на 1:1.

Китаецът продължи да създава проблеми на съперника и да играе без никакво притеснение с максимално поемане на риск. Той дръпна с 0-40, а Григор прати форхенд в аут и изостана рано-рано с пробив - 1:2. Както беше при предишния брейк, така и сега Шан не успяваше да затвърди по най-убедителния начин. Той беше изправен пред 15-30, но обърна развоя на гейма, който приключи с нова грешка на Димитров - 1:3.

Григор изигра убедителен сервис-гейм за 2:3, в който имаше доста позитивни отигравания, включително красив форхенд-уинър. Положителната промяна продължи в следващия гейм, където вече българинът успя да се възползва от точката си за пробив и най-после да осъществи брейк в срещата за 3:3. Публиката също подкрепяше все по-шумно изявите на Димитров, който с невърнати сервиси и асове спечели трети пореден гейм за 4:3.

Шан прекъсна тази негативна за себе си поредица с подаване на нула - 4:4, а Григор свали от напрежението със също убедително проведен сервис-гейм за 5:4. Китаецът очевидно се беше отърсил от предишните нерви и бе преодолял моментния спад, защото със серия безкомпромисни начални удари "прехвърли топката в полето на съперника" - 5:5. Световният номер 10 този път си гарантира тайбрек и не допусна грешката от първия сет - 6:5.

С мощен форхенд-уинър по правата Григор дръпна с 0-15, а после си издейства предимство в продължително разиграване от 17 удара, но сгреши бекхенд в стремеж за нов уинър. Шан също направи неточност и се стигна до 15-30, а после сантиметри разделиха Димитров от впечатляващ контриращ удар - 30-30. С късмет и странно отскачане на топката китаецът се добра до брейк-бол, който реализира и си осигури тайбрек - 6:6.

Първият мини-пробив беше осъществен с изключителна защита от Шан - 0-1, само че Григор моментално "върна жеста" и с форхенд-уинър се добра до 1-1. Българинът беше убедителен на свой сервис и поведе леко с 3-2, а Шан също взе две поредни подавания за 3-4. Двойна грешка на Димитров (шестата му в мача) наклони везните в полза на съперника му с един мини-пробив и той имаше два сервиса за затваряне на сета при 4-5. Китаецът стигна до двоен сетбол и се възползва още от първия шанс за 5:7, 6:7(4).

Трети сет

Третата част започна както свърши и предишната - с доминация на сервиращите почти без загубена точка за 1-2. Димитров спази тенденцията и изравни на 2-2, след което се добра до 30-30, а с поредица от подсечени бекхенди дочака точка на противника за брейк-бол. Отново качествени обратни удари послужиха на българина за достигане до пробив и повеждане в третия сет - 3:2.

Със самочувствие и повишена увереност, а и солиден сервис, Григор затвърди брейка си на нула за 4:2. Шан прекъсна поредицата на съперника и намали изоставането си на 4:3, но трябваше да търси начини за заличаване на пробива пасив. В паузата преди осмия гейм китаецът се възползва от услугите на физиотерапевт на корта. Медицинският таймаут продължи десетина минути, а след него Гришо безкомпромисно спечели подаването си за 5:3. Въпреки медицинската интервенция преди, Шан всъщност се движеше видимо без проблеми на корта и спечели сервис-гейма за 5:4, но инициативата оставаше в ръцете на българина.

Китаецът внесе интрига в подаването на Димитров и стигна до 30-30, но с форхенд-уинър нашата топ ракета се добра до сетбол. Двойна грешка вкара гейма в дюс, но неотразен начален удар означаваше втори сетбол. Още един безответен сервис направи общия резултат 1-2 сета.

Четвърти сет

Григор сервираше безкомпромисно и на старта на следващия гейм, макар че и съперникът му не индикираше с нищо, че изпитва някакви физически проблеми - зрителите аплодираха всяко отиграване на играчите бурно в очакване на равностоен сет. Шан се постави в лека беда след неточен форхенд и двойна грешка при 1:1 за 30-30, след което коварен подсечен ретур на Гришо го затрудни максимално и се стигна до точка за пробив. Пресилен форхенд на китаеца направи брейка факт - 2:1!

Без да загуби точка и без да се налага да влиза в разигравания Димитров затвърди предимството си рутинно - 3:1. Инерцията на българина се пренесе и в следващия гейм, в който той успя да стине до 30-30 и дори бе близо до осъществяването на красив минаващ бекхенд. Шан обаче направи воле с последни сили, а Гришо не можа да върне топката в игра - в крайна сметка китаецът намали на 3:2.

Григор не позволи да изпусне развоя на резултата от контрол и отново без да допуска интрига в подаването си се откъсна с 4:2. С красив бекхенд-уинър направо от ретур българинът дръпна с 15-30 в следващия гейм, но отново непредсказуем отскок му попречи в разиграване. Той все пак обаче стигна до брейк-бол и го реализира с още един качествен ретур и воле на мрежата за 5:2.

Китаецът отново се консултира с медицинския екип между геймовете и получи болкоуспокояващо хапче, като вече нямаше време и право да бъде третиран по друг начин. Гришо започна с ас, после реализира форхенд-уинър за 30-15, след това наниза още един ас, а форхенд в аут на съперника сложи край на сета - 6:2!

Пети сет

Гришо дръпна с 0-30, а впоследствие стигна и до точка за пробив, но сам не я реализира след форхенд в мрежата, който предизвика разочарованието му. Следващото разиграване беше от около 20 удара и завърши с грешка от Шан за втори брейк-бол за Григор, който вече беше материализиран - 1:0 с ранен пробив. Китаецът напомни за поразяващия си форхенд, с който тормозеше съперника в първите два сета, но въпреки това Димитров затвърди предимството си - 2:0.

С контрираща къса топка българинът стигна до 30-30, а Шан все пак взе предимство с форхенд по обратната права. Пореден подсечен ретур от бекхенд свърши работа за световния номер 10 и геймът навлезе в дюс, при който пък китаецът сгреши непредизвикано - брейк-бол. Шан се постара да го отрази, след което взе и авантаж и откри сметката си в сета - 2:1.

Димитров не допусна изненада въпреки двойна грешка, която не се оказа важна за развитието на гейма - 3:1. Шан също беше безкомпомисен и спечели на нула подаването си, което не му се беше случвало от почти час игра. Димитров трябваше да изпълнява повече удари след сервиса си, отколкото в последните няколко гейма, но все пак продължи по план и се доближи още до победата - 4:2.

Китаецът за пореден път в мача нямаше успех в обжалването на решение чрез "ястребово око", което вкара гейма в 30-30, но пък след това наниза форхенд-уинър и невърнат сервис за 4:3. Григор поведе с 30-0, след което кимна одобрително при бекхенд-уинър на съперника за 30-15. Невърнат сервис и печеливш форхенд на Димитров го доближиха максимално до успеха - 5:3.

Двойна грешка на Шан му навлече неприятности за 15-30, а после форхенд в аут доведе до мачбол. С невърнат сервис обаче китаецът го отрази. Бекхенд-уинър на азиатеца заслужи аплодисменти от трибуните, а ас направи резултата 5:4. Григор започна с хубаво разиграване и печеливш форхенд за 15-0, а после с невърнат сервис дръпна с 30-0. Ас по диагонала в полето за равенство означаваше троен мачбол, като Шан отрази първия, защото българинът подцени излизане на мрежата. Още една директна точка вече направи пълния обрат факт.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Върджил ван Дайк: "Направихме още една стъпка към целта"
Дата: 07/07, 11:42

Събират средства за изгорялото училище в село Гранит
Дата: 07/07, 11:30

Черно море приключи лагера в Тетевен
Дата: 07/07, 11:24

Задържаха пиян шофьор на бус в Разградско
Дата: 07/07, 11:19

Фенове гледат заедно мачовете от Евро 2024 в парк "Аспарухово"
Дата: 07/07, 11:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия