44 000 са свободните работни места в цялата страна за септември


Дата: 14/10, 08:14

Булфото

44 000 са свободните работни позиции в цялата страна за септември. Пазарът на труда се забавя, а най-осезаемо е свиването в IT сектора - за две години обявите за работа са намалели почти наполовина, показват данните на HR компания и кариерен сайт, предаде БНТ.

По-малко обяви за работа и свиване на търсенето - такава продължава да е тенденцията и последният месец в IT сектора. На кариерно изложение се срещат Теодор и Румен - единият има солидните 12 години опит в сферата на киберсигурността, а другият е първокурсник в същата специалност и си търси първа работа като стажант.

"Пазарът изобщо не е това, което е бил преди 5 години, което е бил преди 10 години и е чувствително по-различно, отколкото преди години. Това е така, защото много от чуждестранните фирми бяха прогонени от българския пазар и те си намират бъдеще в страни, които предлагат по-добри условия", заяви Теодор Паскалев, експерт по киберсигурност.

'Моята първа мечтана работа е такава, в която да мога да надграждам своите знания и да намирам нови приятели и контакти", допълни Румен Георгиев, студент по киберсигурност в УНСС.

"Най-изявен спад има в IT сектора - това се наблюдава в проучванията, които правим в последните две години - там действително 46% е спадът в обявите за работа, които се публикуват.", коментира Йоанна Кирилова, мениджър "Продажба и събития".

И ако за експерт с опита на Теодор очакваната заплата на месец е над 5000 лева, то Румен иска 1500 без да има опит.

"Тъй като много хора са в момента на пазара и търсят работа конкурентността е много голяма и работодателите имат възможността да изберат по-изгодния вариант за тях и за бизнеса им", заяви Теодор Паскалев, експерт по киберсигурност.

"Не бих искал много голямо възнаграждение - нещо от сорта на 1500 лв. може би, защото това е работа на 4 и на 6 часа", коментира Румен Георгиев, студент по киберсигурност в УНСС.

От другата страна са изискванията на работодателите. Според последните данни на националната статистика над 122 000 са заетите в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", а средната заплата за сектора е 5164 лева. Бизнесът пък обещава конкурентни заплати.

"Нашата компания се занимава с телекомуникационни решения, жп сигнализация, радионавигация. Всички софтуери, свързани с гласова комуникация земя-земя, земя-въздух. Търсим хора с инжерен опит, 5+ години в повечето случаи. Заплащането ни е конкурентно спрямо пазара. Поне в нашата компания винаги се разчита на натрупания опит, технологии, които човекът може да предостави, както и знанията", заяви Павел Вълков, софтуерен инженер.

Само 7 на сто от обявите в момента на пазара са от IT сектора. Най-голямото търсене е в сектор "Търговия и продажби" - всяка четвърта обява е такава. На второ и трето място са хотелиерство и производство.

"Има търсене както за специалисти в различни области, така има търсене и за млади хора, макар не толкова голямо, за неквалифициран персонал със сигурност. Човек би могъл да си намери работа и без висше образование в момента", уточни Йоанна Кирилова, мениджър "Продажба и събития".

Не точно такъв е случаят на Ради Даянов. Той се е върнал у нас от Испания, където е работил дълго във фабрика за пакетиране на зеленчуци. От почти година търси работа в Благоевград и се надява да получава 1100-1200 лева при средна брутна за страната близо 2300 лв.

"Във фабрика - 12 години съм работил като пазач през нощта. Но тук не съм работил в България. Ходих на много места на интервюта. Регистриран съм в бюрото по труда", каза още Ради Даянов.

А иначе се задълбочава и още една тенденция - предложенията за работа от вкъщи продължават да намаляват.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Гала и Патрашкова нападнаха колега, че се е отказал да се жени
Дата: 14/10, 10:21

Кметове във Варненско се обявиха срещу рязкото увеличаване на такса смет
Дата: 14/10, 10:20

Как се прави здраво сърце?
Дата: 14/10, 10:20

Имате голям проблем със стажа за пенсия при изгубена трудова книжка
Дата: 14/10, 10:17

Осуетиха контрабанда на 958 бобини хартия за свиване на цигари
Дата: 14/10, 10:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия