160 години от рождението на Петър Дънов отбелязват с богата програма във Варна


Дата: 28/06, 15:45

160 години от рождението на Петър Дънов отбелязват във Варна на 1 юли, понеделник, в Арт салон на Радио Варна, от 19.00 часа, съобщават за "Петел" домакините и организаторите от местното Общество "Бяло Братство". 

Ще прозвучи лекцията "Школата на Учителя - нова наука, изкуство и култура за човечеството" по повод 160 години от рождението на Петър Дънов ( Учителя Беинса Дуно) и 80 години Школа Бяло братство.

Слово на срещата ще изнесе общественикът от Варна, организирал през годините стотици просветни, културни и исторически събития из цялата страна, Йордан Йорданов. 

Предвидена е богата програма с музика и текстове, както от самия Беинса Дуно, така и от негови последователи и ученици. 

За атмосферата на вечерта ще се погрижат Хор "Вдъхновение" с диригент Иво Бонев и Весела Цанкова (сопран), Виолета Михайлова (сопран), Геновева Костова (сопран), Иво Бонев (пиано), Стефан Савов (баритон) и Диан Семов (китара).

Танц Асинета.

 

Вход свободен

 

Общественикът Йордан Йорданов:

Честваме Учението на самия Живот


Йордан Йорданов е общественик, изследовател и писател от Варна, с принос в изясняването на българската история, култура и духовност, които дават съществен плод за развитието на европейската и световната култура.

Йорданов е ръководител на Идейно общество „Приятели на Българската култура“, което развива национална дейност, създаваща средище за Обществен живот в сферата на науката, изкуствата, музиката, културата, историята, духовността, образованието и др. 

Той споделя, че на просветна група "Благословена България" и Общество "Бяло Братство" - Варна е инициативата на 1 юли 2024 г. от 19.00 ч. в Радио Варна да се проведе Тържествен концерт и Празнично Слово по случай 160 години от Рождението на Учителя Беинса Дуно, роден като Петър К. Дънов в село Николаевка, Варненско, на 11 юли (нов стил) 1864 г.

Събитието е посветено на големия Българин, чиято Школа е позната и разпространена като Знание и Паневритмия на всички континенти.

–    Здравейте г-н Йорданов, започна Национална културна програма по случай годишнината от рождението на Петър Дънов, която продължава през месец Юли и обхваща събития на територията на цялата страна. Поканен сте за лектор по случай честванията за Учителя, известен още като Беинса Дуно сред своите последователи. Вие сте човек, изучаващ българската култура и духовност, и в частност Школата на Всемирното Бяло Братство. С какво това Учение е важно за нас, българите?

–    Добър ден, за мен е огромна чест и същевременно предизвикателство да говоря по тема, която обхваща всички направления на Живота и да се опитам да дам общ поглед върху Слово, което далеч надхвърля обикновеното интелектуално изследване или свързване на вече общоизвестни факти и учения. Школата на Учителя е изцяло нов поглед върху произхода на човека, за взаимовръзките с духовните Сили и Светове и дава нова наука за Сътворението, за устройството на човека и проявлението на неговата Висша Същност, които се проявяват чрез Ума, Сърцето и Волята на индивида. 

–    Как се обяснява факта, че от един неголям народ се ражда Духовен учител?

–    Историческите изследвания показват, че българите и тяхното име са много древни, те формират и участват в различни регионални култури, тук е имало разни духовни школи, така че е съвсем естествено там, където има качествено натрупване, да се прояви и нов духовен импулс от Бога.

–    Но защо Петър Дънов е възприеман като Учител и то от световен ранг?

–    На първо място, Учението му, само по себе си, е изцяло ново по съдържание и смисъл, като включва в себе си и вече установени традиции, но той дава нови методи за приложението им, както и изцяло нова научна обосновка на Физиологията на човека, на неговите духовни тела, които съвременната апаратура вече регистрира. Освен висшата Моралност и идеите за доброта и Любов, той разглежда устройството на Космоса като проявление на Живота, прониква еволюцията и създава изцяло нова концепция за живота, която извежда по направления, съобразно днешните официални направления на науката. 

Примерно разглежда официалната алгебра и геометрия, но ги доразвива и им придава жив образ на реално променящи се величини, защото нищо не е статично, а целия Космос е жив, пулсиращ организъм. Същото е и с физиката, химията, биологията, геологията, които оживяват и разтварят пред ученика един удивителен свят на разумни съотношения, движени от Природни Закони и обща ментална взаимовръзка.

–    Вие възприемате учението и като наука, а не само като религия?

–    Не бих казал, че учението е религия, а както сам казва Учителя, това е учение за Живота, за общото функциониране на Цялото. Религията и науката са само методи по пътя към Истината, които облагородяват сърцето и развиват ума, но има нещо над тях и това е Знанието, което произтича от Мъдростта. Отделните науки не съществуват сами по себе си, а са част от общ природен механизъм и именно проникването на това знание е Мъдростта на Всемира. Учението на Бога има стремеж да направи хората учени, музиканти, поети, хора на изкуството, литературата и философията, т.е. да се развиват и проявят качествата, дарбите и способностите на индивидите. 

–    Как Учителя разглежда Христос в своето Учение?

–    Той казва, че Христос е Глава на Всемирното Бяло Братство, т.е. поставя го като Първична монада и Първопричина в Битието и като едно от лицата на Троицата, а именно Бог-Слово. Няма човек, който да е казал по-дълбоки, по-осъзнати и по-любящи думи за Христос, от тези на Учителя. Казано е: „Който когото хвали, на него служи.“

–    Отбелязвате с концерт 2 кръгли годишнини, свързани с този голям българин. Разкажете за тези дати, с какво са свързани те? 

–    Годишнината от Рождението, отбелязва неговото раждане в България и Варненско, неговият родов произход и проследява жизнения път в етапи на неговите развитие, образование и обществена дейност. 

Втората годишнина, що се отнася до 80 години от проявление на Школата, отбелязва периода от неговото външно заминаване през 1944 г. до днес. Тук вече ще се опитам да проникна в същността на неговото дело, Принципите, Законите, методите и правилата, изложени в учението му.

–    Какво е мястото на Школата на Бялото Братство на Земята в исторически план?

–    Опитвайки се да проследим процесите на зараждането на човешката популация, първите родове, групи и народности, ние постепенно навлизаме в материалните пластове от техния живот, което се постига чрез различни науки като археология, геология и др., но за нас е важно да достигнем до идейната същност на този живот, за сформиране и структуриране на общество, в което има заченки на живот, които да може да се определят като начало на цивилизация.
Цивилизацията обхваща материалната страна на живота, а вече културата е качествен продукт, който се отнася до индивида и обществото, което отразява вътрешните и външни процеси, които са вече духовната природа на човека, способността му да проявява добро, хуманизъм, алтруизъм, милосърдие, вяра в Бога и др.

Духовните Школи дават много по-задълбочен поглед върху тези процеси, разглеждайки взаимосвързаността на отделните култури, които се намират на територията на цяла Евразия, както и проследяват реалната природа на човека и връзката му с Природните сили и с Първата причина на Живота.

Идването на Господ Исус Христос на Земята дава Нова еволюция на човечеството и Нови сили за възходящо развитие, които създават морал, нравственост и отричат насилието, а две хиляди години по-късно се дава Школа, която обхваща всички досегашни учения като история, знание и регионални държавни култури, свързвайки ги в Нов път за създаване на среда и условия за преминаване в нова култура и дори Раса, т.е. качествено обработване на човешкото естество в нов субстракт.

–    Какво включват събитията, които се организират в момента из цялата страна във връзка с годишнините?

–    Започва Национална културна програма, посветена на Учителя, за представяне на достиженията на Школата в науката, музиката, изкуствата, поезията, литературата, формите на природосъобразен и разумен живот, запознаване с литературното наследство и представяне на примери за новите категории за морал, нравственост, разумност, правда и добротворчество. Това се осъществява чрез съвместни инициативи с българските министерства, общини, медии, библиотеки и читалища, които съхраняват и развиват нашата национална и културна идентичност, за да бъдем пълноценни граждани на света.

Просветна група „Благословена България“ вече организира големи събития в София на 22 юни, Благоевград – 26 юни, сега предстои във Варна на 1 юли, следват Велико Търново и други градове.

Местното общество организира специални чествания за Учителя и на 12 юли в село Николаевка.

–    Какво предвижда програмата в София?

–    Основната сила, естествено е в София, която, според учението на Учителя, означава „Мъдрост“, и е глава на България, т.е. българския организъм се ръководи от София и не случайно там е столицата. 
Освен множество концерти, които ще се проведат в най-големите и реномирани зали в столицата, ще има и множество по-малки инициативи във всички райони на града и особено в район "Изгрев", който е създаден от и чрез дейността на Учителя, който живее там от 1927 г.

Всички събития са представени в месечния календар на официалния сайт на Общество "Бяло Братство".

С помощта и на гражданска инициатива, от близо година се възстановява къщата на ул. „Опълченска“ 66, където Учителя е живял от 1905 г. до преместването си в дн. кв. „Изгрев“. Извършен е пълен ремонт на конструктивната част, покрива и вътрешната част, двора и чешмата са възстановени по снимки и спомени, за да бъде това място средище на култура, изкуство и духовност за будните граждани на София.

–    Кои сте вие, радетелите за всичко това? Организация или нещо различно?

Аз лично съм изследовател на българската култура и проучвам всички нейни проявления през хилядолетията. От предисторически времена и до днес на Балканите винаги е имало цивилизация и култура, на които ние, българите, сме носители и връх в националната ни култура, наред с Орфей, Христовите пратеници, Кирил и Методий, княз Боян и българските възрожденци, несъмнено е Учителя Беинса Дуно, който е изява на Духа на Истината, за който Христос казва в Библията, че ще дойде. И той дойде. В този смисъл участвам в различни събития, които осветляват и развиват националните постижения.

Общество „Бяло Братство“ съществува като официална организация, но има и множество неформални групи, граждани и сдружения от граждани, които подемат разни инициативи и представят своите идеи и разбирания, вдъхновени от Словото. 

Сега примерно, ще се провежда концерт, свързан с Учителя в най-голямата зала в София, но смесването на музикалните жанрове не се възприема от най-професионалните музиканти на Братството, които знаят, че музиката на Учителя е неповторима по смисъл и послание и това води до неучастие на главната организация в някои допълнителни граждански инициативи.

Всички дейности и събития е добре да се провеждат с идеална цел.

В структурата на Общество „Бяло Братство“ функционира и Национален Просветен съвет, в който има Просветни съвети по градове и Просветни групи по направления, които осъществяват вътрешна и публична дейност. 

При покани участвам като лектор или писател на литература, свързана примерно с националната ни култура от 9-ти и 10-ти век, както и с отделни знания от Словото. 

За мен Общество „Бяло Братство“ е съставено от хора с голяма будност и любознателност, с ниво на интелигентност над средното, които развиват дарбите и способностите си и с гражданска съвест подпомагат развитието на нашата страна. 

–    Излезе от печат нова ваша книга с национално значение, която по ваши думи обхваща Европейските и Евразийските културни пластове и исторически миграции, разкажете ни за нея?

–    Да, на 17 юни 2024 г. излезе от печат най-новата ми книга „Династията на БАЛГ+УРИТЕ“, която ще бъде представена и на 25 юли 2024 г. на ул. „Опълченска“ 66. Книгата обхващаща историята и културата на Евразия, създаването на регионалните култури и връзките с Европейското християнство, както и етногенезата на съвременните европейски народи и връзката им с древните народи. В тази книга, в няколко страници изказвам и мнението си за Същността на Учителя Беинса Дуно и значението му за световната култура. 

–    Какво ще пожелаете на българите?

–    Да бъдат будни, разумни, да търсят Истината, да се запознаят с нашата древна история и култура и особено с върховите моменти, да проявят интерес към новото литературно богатство от Учителя, в което ги има предпоставките за създаване на общество, в което да има Правда, да се съгради социално-икономически модел, в който държавността пряко да подпомага развитието на индивидите и създаването на гражданско общество от творци, мислители и учени, на стопански живот, който е в услуга на българите и на тяхното съвместно бъдеще.


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Испания разгроми с 4:1 Грузия
Дата: 01/07, 00:01

Магнезий за бързо реагиране
Дата: 01/07, 00:00

Треньорът на Словакия: Горд съм
Дата: 30/06, 23:53

Пожари бушуват в няколко района в Гърция
Дата: 30/06, 23:47

Треньорът на Англия: Гордея се с футболистите
Дата: 30/06, 23:331 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия