Байдън подготвя пакет оръжейна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара


Дата: 20/09, 22:37

кадър: БНТ

Съединените щати подготвят пакет военна помощ за Украйна в размер на 375 милиона долара, нарушавайки продължилата месеци тенденция към по-малки пакети за Киев за военните му операции срещу Русия, заявиха за Ройтерс двама американски служители.

Последният пакет идва в решаващ момент от войната, тъй като Русия се опитва да унищожи енергийната мрежа на Украйна преди критичните зимни месеци, предава БНР. 

Пакетът от помощи, който се очаква да бъде обявен следващата седмица, включва патрулни лодки, допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), 105 и 155 милиметрови артилерийски боеприпаси, резервни части и други оръжия, казаха официалните лица, пожелали анонимност .

Съдържанието и размерът на пакета могат да се променят през следващите дни преди очаквания подпис на президента.

От май насам САЩ не са изпращали пакет от военна помощ, който да е по-голям от 275 милиона долара, използвайки Presidential Drawdown Authority (PDA). PDA позволяват на САЩ да използват от настоящите запаси от оръжия, за да помогнат на съюзниците при спешни случаи.

През август, докато Украйна се опиваше да нахлуе в Русия и губеше територия на изток заради руския напредък, САЩ изпратиха два пакета, и двата за по 125 милиона долара всеки.

Проукраинските лидери на Конгреса на САЩ и администрацията на президента Джо Байдън работят за споразумение за търсене на едногодишно удължаване на PDA на стойност около 5,5 милиарда долара за Украйна, което трябва да изтече този месец, отбелязва Ройтерс.

Има двупартийна подкрепа за плана за включване на разширяването на PDA в Продължаваща резолюция, краткосрочен законопроект за спешни разходи, който Сенатът и Камарата на представителите трябва да приемат, за да избегнат спирането на работата на американското правителство на 30 септември.

Правомощията, които трябва да изтекат след дни, бяха предоставени в законопроект за допълнителни разходи, приет през април след дълго забавяне от републиканските противници на помощта за Украйна.

През април също така се наблюдаваше увеличение на средствата за закупуване на нови оръжия, които биха попълнили запасите от оръжия в САЩ, изтеглени от украинските PDA пакети. Експертите предвидиха, че тези нови поръчки ще увеличат натрупаните поръчки на производители на оръжия като RTX, Lockheed Martin, General Dynamics и Northrop Grumman.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



21 септември – Световен ден на мира
Дата: 21/09, 00:16

Прехвърлят собствеността на “Герена” към Столична община
Дата: 20/09, 23:55

Тежък инцидент с мотоциклетист затвори участък от автомагистрала "Хемус"
Дата: 20/09, 23:37

НОВО! Сам определяш кога и колко работиш
Дата: 20/09, 23:30

Григор с физически проблеми след победата тази вечер на Laver Cup
Дата: 20/09, 23:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия