Пернишко село е без вода в продължение на три дни


Дата: 15/07, 21:32

Снимка Булфото, архив
Пернишкото село Люлин остана на сухо в пика на жегите. Според жителите, водата е спряла преди три дни, а от тогава единственият вариант е да пълнят туби от обществените водоизточници или да си купуват бутилирана, пише struma.bg.

Проблемът в село Люлин е от петък, когато водата по чешмите спира. Няколко пъти хората са се опитали да се свържат с ВиК дружеството в Перник, както и с общинския кмет, от там са получили увещание, че водата ще дойде, но така и тя не е стигнала до чешмите им. Живеещите са поискали водоноска, но такъв камион не стигна до тук. Проблемът, според хората, се е зародил през 2019 г., когато имаше водна криза в Перник. 

В село Люлин живеят около 1000 души, като през лятото броят им скача. И тази година обаче посрещат жегите без вода. „Вчера сме звънели многократно на ВиК-Перник, два пъти ни затвориха телефона, след като им казахме, че по закон са длъжни да ни доставят водоноска, в рамките на 24 часа след като нямаме вода”, разказва Албена Микова.

Кметът на селото също няма отговор защо вода няма. „Язовирът прелива, ние вода нямаме”, коментира кметът на село Люлин Илчо Евгениев.

Вероника Янева ни посреща в дома си. „Кметът е обещал, че ще дойде до един час, но ето няма я, вече от три. С канчето, водичката, така се мием. Откакто беше пандемията и язовира беше празен 2019 г., нещо стана по трасето”, казва тя.

Във ВиК ни обясниха, че водопроводът, захранван от местен източник е спрян. Но според управителят на дружеството огромното потребление последните дни стои в основата на безводието.

„Досега аз поне от пет години, откакто съм управител не се е случвало такова нещо”, обясни управителят на ВиК в Перник Борислав Иванов. Но увери, че водата ще потече още днес. Иванов призова през почивните дни да не се пълнят басейни или да се поливат градини, за да има достатъчно питейна вода. А водоноски не стигнали до хората, защото дезинфекцията им отнемала 24 часа.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Международната баскетболна асоциация наказа за 5 години трети български баскетболист
Дата: 21/08, 13:07

Свен Горан Ериксон се сбогува със света със смразяващи думи
Дата: 21/08, 13:01

Заради сушата: Българска фабрика принудително спря работа
Дата: 21/08, 12:57

Свлачища и наноси затрупаха улиците в българско село
Дата: 21/08, 12:50

Мъж от Нови пазар се скара с жена си, наби я и се озова в ареста
Дата: 21/08, 12:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия