Икономист обяви кога може да влезем в еврозоната


Дата: 28/06, 15:44

Редактор: Недко Петров

Стопкадър Нова нюз

Икономист каза кой е най-оптимистичния вариант за влизането на България в еврозоната.

Според Владимир Сиркаров това може да се случи в най-добрия случай в началото на 2026 година.

Сиркаров отбеляза, че двата доклада за страната ни са доста негативни и той по-скоро е критично насочен към управлението на държавата.

Струва ми се, че малко се пресолили така манджата най-образно казано с извинение, защото наистина по адски много направления са ни критикували. И то по направления, които, ако видим водещи западно-европейски страни, то ние седим доста по-добре от тях, но това е ситуацията към момента, заяви в „Социална мрежа“ експертът.

За септември да поискаме извънреден доклад, ми се струва малко рано, защото реално ние трябва да влезем в критерия за инфлацията и тогава да видим, че тези параметри са устойчиви. Защото Европейската централна баница многократно е казвала, че когато се следят определени  критерии, те трябва да са устойчиви в границите, в които се търси някакво постоянство, добави по Нова нюз той.

Например може и доста по-кратък период, но поне няколко месеца ние трябва да видим, че инфлацията е под референтната стойност, за да може тогава да поискаме извънреден доклад, който също изисква време, някъде поне три-четири месеца в много оптимистичен сценарий. Това е много сериозна подготовка, така че коментарите, че от средата на другата година евентуално ще може да влезем, това е много трудно от чисто практическа гледна точка, каза още Сиркаров.

Но и ние няма да сме готови, така че по-скоро евентуално искането на доклада ще се извърши горе-долу по същото време следващата година и евентуално да се таргетира в началото на 2026-а. Това е възможно най-оптимистично, посочи Владимир Сиркаров.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пожари бушуват в няколко района в Гърция
Дата: 30/06, 23:47

Треньорът на Англия: Гордея се с футболистите
Дата: 30/06, 23:331 Коментар

Испания 2:1 Грузия
Дата: 30/06, 23:21

В понеделник ще бъде слънчево
Дата: 30/06, 23:04

Стоичков: Тя завинаги ще е на Олимп
Дата: 30/06, 22:53

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия