След два месеца борба за живот: Почина детето, паднало от сцената на плевенския театър


Дата: 19/09, 11:00

Пиксабей

„Министерството на културата всеки път е последна дупка на кавала. С най-нисък бюджет. В България, поради липса на пари, няма обновяване на техниката, на сцените и подовите настилки в читалищата и театрите. Това, за съжаление, е предпоставка за все повече такива трагични инциденти. Няма как да спрат дейност читалищата в България и децата да не се качват на сцени. Тук отношение трябва да вземат институциите.“

Това каза в предаването „Тази сутрин“ актьорът Веселин Плачков във връзка с трагичния инцидент от началото на юли тази година, когато дете пострада тежко по време на репетиции в Плевенския театър.

16-годишното момиче изпадна в кома, а след два месеца усилия на лекарите да го върнат живот, то е починало.

Още тогава министърът на културата разпореди проверка. Прокуратурата също започна разследване.

„Изчезват длъжности в театъра. Когато аз започнах, имаше дежурен пожарникар на представление, вече не виждам такива, а театрите са изградени от дърво и плат. Театърът изгаря изключително бързо, сцената е като комин“, подчерта Веселин Плачков.

„Има протоколи за провеждане на всички събития в театрите и директорите ги спазват, както и служителите. Винаги могат да възникнат проблеми. Въпросът е, че нефинансирането води до точно тези моменти на сцените. Разбирам, че живеем в 2024 г. и световните тенденции са за все повече приказност на сцената и използване на технически средства. Но техническите средства, които ние в България притежаваме, са остарели и неремонтирани. Половината не работят“, добави той.

„От осем или девет години има одобрени пари за ремонт на Плевенския театър. Няколко пъти актуализират, тъй като цените скачат. До ден днешен трети директор седи по коридорите на институциите и се моли да ги отпуснат. Те са одобрени, но не са отпуснати. Трябва да се обърне внимание на това нещо, защото ако неглижираме, все повече такива проблеми ще се случват в България“, каза още Плачков.

Актьорът апелира Министерството на културата и Министерството на финансите да обърнат сериозно внимание на поверените им сгради.

„Трябва да обърнат внимание на техническата изправност на съоръженията. Защото не можем и не трябва да спираме – нито театри, нито концерти. И най-важното – да помислят за обучаване на технически лица, които да обезпечат всички тези процеси“, добави Плачков.  

„През 2004 година направих кръжок в Плевен с много деца. И по причини, които са понятни на хора, които се интересуват от такива неща, направих кръжока с плевенската библиотека. В читалните извършвахме репетиции. И децата имаха право на едно посещение на сцената на плевенския театър. Бяха съпроводени със съответните служби, театър майстор, сценични работници. Сцената беше осветена отвсякъде, за да могат да виждат къде стъпват и да обезопасим доколкото можем децата и пребиваването им на сцената. Тема ми е още от тогава, защото аз работя над тези пространства вече 20 години“, обясни още актьорът.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Доган: Дайте ми време да се адаптирам
Дата: 19/09, 21:471 Коментар

Големият Микяй Наим с още една култова победа срещу еврошампион
Дата: 19/09, 21:45

Тежък удар за диджей Мартен от Андреа
Дата: 19/09, 21:44

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 19/09, 21:40

Мениджърка на Prada загина нелепо в Неапол, след като статуя падна върху нея
Дата: 19/09, 21:39

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия