БНТ: Задържаха хакера "Емил Кюлев"


Дата: 29/06, 11:23

Снимка: Pexels

Още през 2020 година, тогава непълнолетен, той започна да изпраща имейли до медии, в които обясняваше и предлагаше да продава данни от МВР, съдилища, прокуратурата, парламента, медии и частни компании, припомня БНТ. 

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа Теодор Илиев, на 21 г., във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др. Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от март 2020 г. до януари 2024 г.

На 28.06.2024 г. по досъдебно производство, водено под надзора на СГП, следователи от отдел "Киберпрестъпления" на Националната следствена служба, съвместно със служители на ГДБОП, са предприели действия по разследването – претърсвания и изземвания, при които са проверени над 20 адреса на територията на страната. В хода на операция е установен и задържан – Теодор Илиев, представящ се в онлайн пространството с псевдонима "Емил Кюлев". В хода на операцията е иззета компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи.

Спрямо него са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс. Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели. Действията по разследване на престъпната дейност на продължават. От СГП ще поискат от Софийския градски съд налагането на мярка за неотклонение "задържане под стража".

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Българин пилот на "Луфтханза" показва МИГ-ове край пътническата кабина
Дата: 01/07, 16:05

Възстановяват осветлението до Автоборсите и в центъра на "Владиславово" във Варна
Дата: 01/07, 15:59

Магдалена от „Ергенът” се изгуби в Букурещ
Дата: 01/07, 15:511 Коментар

След 2 години каране на "Тесла" за 100 бона Наум Шопов обяви, че я продава
Дата: 01/07, 15:501 Коментар

В тези 6 дена ще е най-страшно в България, обяви професор Рачев
Дата: 01/07, 15:461 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия