Пътуваме в ЕС по нов начин


Дата: 10/10, 12:32

Пиксабей

Комисарите по правосъдието и вътрешните работи Дидие Рейндерс и Илва Йохансон представиха предложение на Европейската комисия за въвеждане на електронни документи за самоличност.

По думите на еврокомисарите електронните лични карти и паспорти ще улеснят преминаването на границите, ще намалят злоупотребите и ще може да бъдат използвани с електронни приложения на ЕС, които предстои да бъдат създадени, предаде БТА и Блиц.

От Европейската комисия в България обясниха какви ще бъдат ползите от промените.

Цифровите документи за пътуване означават:

 По-лесно пътуване

 По-малко бумащина

 По-бърз паспортен контрол

 Повече сигурност

 По-малко чакане

 По-лесни връзки

 По-бързо възстановяване на документи


С новите правила, предложени от Европейската комисия, скоро всички европейски граждани ще могат да заявят безплатно своите цифрови документи за пътуване, когато взимат новата си лична карта или паспорт.

Използването на цифровите документи ще бъде напълно доброволно. Така пътуващите ще могат сами да изберат предпочитания от тях формат - цифров или хартиен.

Цифрово приложение на ЕС за пътуване

Цифровото приложение на ЕС за пътуване ще бъде разработено от Комисията с подкрепата на eu-LISA и внедрено на равнището на ЕС, информират от комисията на сайта ec.europa.eu.

Приложението ще бъде достъпно за всички граждани на ЕС и на държави извън ЕС с електронен паспорт или лична карта на ЕС, пътуващи до или от Шенгенското пространство.

Благодарение на приложението пътуващите ще могат да:

създават цифрови удостоверения за самоличност за пътуване, като използват паспортите си или, в случая на граждани на ЕС, личните си карти;

представят предварително на граничните органи своите планове и документи за пътуване, като по този начин намаляват времето за чакане на граничните контролно-пропускателни пунктове, тъй като повечето проверки ще се извършват предварително;

се уверят, че техните данни са защитени — приложението изисква съгласието на ползвателя преди обработването на личните данни. Освен това от държавите членки ще се изисква да осигуряват на граничните органи всеобхватно обучение относно правилата за сигурност на данните и защита на данните, преди да им разрешат достъп до данните.

Цифровото приложение на ЕС за пътуване ще бъде на разположение от 2030 г. нататък. То ще позволява цифровите удостоверения за самоличност за пътуване да се съхраняват в европейския портфейл за цифрова самоличност.

Какво ни дължат, ако туроператор ни остави на летището

Сега Съветът и Европейският парламент трябва да постигнат съгласие по предложенията. След като те бъдат приети в съответствие с приложимите процедури, ще бъдат разработени цифровото приложение на ЕС за пътуване и необходимите технически стандарти. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



От Енерго-Про предупреждават за телефонна измама от името на компанията
Дата: 10/10, 14:18

8 хиляди души пръснаха "Арена София" за "Гунди", Андрей Арнаудов се появи с бременната си жена
Дата: 10/10, 14:12

Познахте ли тази рожденичка на 46 години? Тя е от най-влиятелните жени в България
Дата: 10/10, 14:041 Коментар

За година: С близо 11% повече тежки катастрофи във Варненско
Дата: 10/10, 14:011 Коментар

Старите жилища поскъпват най-бързо в този български град
Дата: 10/10, 13:591 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия