The Times: Великобритания изпадна от десетте най-големи производители в света


Дата: 29/07, 22:06

снимка: Пиксабей

За първи път Обединеното кралство изпадна от класацията на десетте водещи страни в света по индустриално производство, съобщава британският вестник The Times, като се позовава на данни от асоциацията Make UK.

Според експерти спадът е настъпил на фона на "преначертаване на контурите“ на световната икономика и се дължи на външни, а не на вътрешни причини.

През 2022 година Великобритания падна от осмо на 12-то място в класацията на производствените икономики, след Мексико и Русия, които се изкачиха съответно до седмо и осмо място.

"Мексико се възползва от увеличените инвестиции от Китай, докато Русия увеличи отбранителната си продукция до 6% от БВП, Китай е на първо място, следван от САЩ“, се казва в статията, предава Фокус. 

Въпреки че спадът е свързан с глобалните развития, Make UK предупреждава, че производственият сектор на Обединеното кралство, който произвежда 217 милиарда лири продукция и генерира около 2,6 милиона работни места, се нуждае от последователна "дългосрочна стратегия“.

Генералният директор на асоциацията Стивън Фипсън нарече липсата на такава стратегия "ахилесовата пета“ на страната, застъпвайки се за план за увеличаване на производството до 15% от националната икономика. Фипсън подчерта, че големи икономики като Германия, Китай и САЩ имат дългосрочни производствени стратегии, които подчертават важната роля на индустриалните бази за икономическия успех.

Друг експерт, Пол Дрекслър, разкритикува промените в политиката на Лондон, непоследователното финансиране и липсата на стабилна индустриална стратегия като основните пречки пред растежа на сектора.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Сняг до дни в България и 100 литра на квадрат дъжд на места, обявиха синоптиците любители
Дата: 08/09, 18:41

Червеният пират: Ще замина за Западна Европа, не искам да живея тук
Дата: 08/09, 18:361 Коментар

Магистрала "Тракия" стана като експреса на БДЖ
Дата: 08/09, 18:28

На гърците им писна от туристите: Взимат тежко решение, засяга и българите
Дата: 08/09, 18:18

Румъния осъди остро Русия за навлизането на руски дрон на нейна територия
Дата: 08/09, 18:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия