Гастербайтери от 40 екзотични държави заляха български град с евтина работна ръка


Дата: 04/07, 14:30

Илюстрация, Пиксабей

Граждани от 40 държави работят в момента в Русе. Някои от държавите са далечни и екзотични.

С граждани на Индия, Бангладеш и Казахстан бизнесът от Русе и региона опитва да компенсира недостига на кадри. Това съобщиха за БТА изпълнителният директор на Русенска търговско-индустриална камара Милен Добрев и директорът на дирекция "Бюро по труда" в Русе Йоана Терзиева преди началото на семинара "Нови хоризонти: Достъп до пазара на труда за чужденци".

На форума, който се провежда днес, бяха представени процедурите и изискванията за наемане на чужденци, включително граждани на трети страни. Участниците имаха възможност и да обменят добри практики и успешни стратегии за намиране на подходящи кадри. 

"Необходимостта от повече кадри е част от растежа и развитието на икономиката. В регионален план се търсят предимно ниско- и средноквалифицирани служители, най-често за преработващата промишленост, транспорта и логистиката. Има обаче и компании, които имат нужда от висококвалифицирани специалисти", коментира Милен Добрев.  

По думите му причините за недостиг на кадри са демографски, както и миграцията на наши специалисти в чужбина.

Йоана Терзиева добави, че подобни процеси се наблюдават в цяла Европа, а най-много липсват инженерите.

"Изключително търсене в Русе има и на заварчици, шлосери, шмиргелисти, както и хора в строителството. В момента индустрията и бизнесът имат нужда от тези кадри, за да могат да раздвижат нашата икономика", каза още директорът на "Бюрото по труда" в Русе.

Тя отчете, че намирането на конкретни работници и специалисти отнема повече време от процедурите, необходими за извършване впоследствие.

"Ние насърчаваме първо да се изчерпят изцяло ресурсите на местния пазар на труда и тогава да се погледне навън. Това обаче е избор на бизнеса, който ние уважаваме и се стремим да бъдем техен партньор. Нашата работа, като част от Агенцията по заетостта, е да издадем разрешително и да регистрираме хората, които са наети от фирмите", добави Терзиева.

Тя уточни, че към момента в крайдунавския град има около 40 граждани на държави извън Европейския съюз, които работят предимно в предприятия от металообработващата и корабостроителната промишленост.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Уругвай елиминира Бразилия на четвъртфинала на Копа Америка
Дата: 07/07, 07:42

Днес с Голяма света Неделя
Дата: 07/07, 07:32

Жълт код за опасни жеги на много места в неделя
Дата: 07/07, 07:18

На днешната дата в историята
Дата: 07/07, 07:13

Хороскоп за неделя
Дата: 07/07, 07:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия