9 съвета как да настроите ергономичен офис стол


Дата: 30/08, 09:00

Ако работите в офис, вероятно прекарвате голяма част от деня си на стол и сте наясно с това колко важно е той да бъде удобен. За щастие, повечето офис столове днес могат да се настройват, за да паснат на тялото ви и да го поддържат в добра стойка. Но коя е правилната позиция на ръцете, краката и гръбнака? Прочетете тези 9 съвета как да изберете и да настроите своя офис стол правилно.

 

Позата на ръцете

Когато седите и работите, горните части на ръцете ви трябва да се спускат успоредно на гръбнака отстрани на тялото, а лактите да са свити под прав ъгъл. Така няма да ви болят раменете и горната част на гърба. Ако стойката при вас е различна, регулирайте стола по височина и останете на подходящо разстояние от бюрото.

 

Височината на седалката

Височината на седалката е важна, когато трябва да ставате и сядате. Правилната височина е такава, че когато седнете и сложите стъпала на пода пред вас, коленете ви трябва да се огънат под прав ъгъл.

 

Добра опора

Понякога нивото, което ви трябва за ръцете, може да се окаже твърде високо за краката ви. В такъв случай сложете опора за крака пред стола и я регулирайте, за да постигнете горния ефект.

 

Височината на плота

Синхронизирайте височината на стола и тази на бюрото така, че да стоите с изправен гръб и да работите спокойно, без да се налага да се прегърбвате.

 

Дълбочината на седалката

Важно е да изберете седалка, която точно пасва на тялото ви – не трябва да е нито много дълбока, нито много плитка. Така че когато купувате офис столове, проверете разстоянието между предния и задния ръб на седалката. Правилната поза е следната: сядате докрай в стола, свивате юмрук и го пъхате между ръба на стола и прасеца си. Ако влиза спокойно, всичко е наред. Ако ли не – потърсете по-плитка седалка или преместете облегалката напред.

 

Ъгълът на облегалката

Най-добрата стойка за гърба ви е когато облегалката е под ъгъл малко над 90 градуса. Добре е също да има извивка на кръста, която да можете да нагласите за още по-добра лумбална опора.

 

Височината на екрана

Сега вече седите изправени на удобен стол, ръцете ви са отпуснати и готови за работа, остава да държите главата си достатъчно изправена, когато гледате монитора. Лесно е: сядате правилно, затваряте очи и поемате въздух. Отправяте поглед спокойно напред и отваряте очите си. Точно там, където погледнете, трябва да стои монитора ви. Ако е на различно място, потърсете начин да го повдигнете или снижите.

 

Подлакътниците

Препоръчваме да избирате офис столове с подлакътници – облягането на ръцете ще намали много напрежението във врата, раменете и горната част на гърба. Но и тук има трик за здравословно сядане. Височината на подлакътниците трябва да бъде такава, че когато отпуснете ръце на тях, раменете да са леко повдигнати. Така те ще поемат тежестта и няма да натоварват тялото ви.

 

Позата на тялото

И след като настроихте стола си правилно, време е да седите правилно в него. Напомняйте си да не се прегърбвате, да не кръстосвате или изпъвате напред краката си.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Криза във "Фолксваген" изправи на нокти целия автомобилен бранш
Дата: 14/09, 14:29

ПП-ДБ пишат „джентълменско" писмо на ГЕРБ
Дата: 14/09, 14:22

Тъмни облаци надвиснаха над Варна
Дата: 14/09, 14:17

Байдън и Стармър не дават разрешение на Украйна за далекобойните оръжия
Дата: 14/09, 14:131 Коментар

Пет жертви взеха наводненията в Румъния
Дата: 14/09, 14:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия