Защо екстремните природни катаклизми привличат милиони гледания


Дата: 08/07, 15:56

Кадър Ютуб

Екстремните климатични явления вече не са рядкост. Урагани, бури и други тежки метеорологични явления изглежда чукат на вратите ни, във всяко кътче на света, по-често и с по-голяма ярост, предаде Метео Балканс.

Изненадващо за някои, тази дива ескалация на времето допълнително засили общественото любопитство и доведе до разпространението на предавани на живо кадри от тези инциденти.

Платформи като YouTube, TikTok и Discord се превърнаха в дигиталните места на първия ред, за да станем свидетели на яростта на майката природа.

Мотивация на наблюдателите на екстремно време

В несравнимо усилие да се разбере основната мотивация на тези зрители, забележително проучване беше проведено от университета в Плимут.

Това изследване се фокусира върху зрителите на потоци на живо, свързани с три събития — ураганът Ирма през 2017 г., ураганът Иън през 2022 г. и бурите Дъдли, Юнис и Франклин през 2022 г.

Интригуващият подход на проучването беше да се проучат коментарите на зрителите, разкривайки, че онези, които се намират в засегнатите от бедствия райони, са използвали тези цифрови платформи, за да комуникират относно официалните съвети за риска, които са получили - често задавайки въпрос дали е необходима евакуация.

За разлика от тях, други зрители се оказаха приковани към предаванията на живо поради миналите си връзки със засегнатите региони.

Тези хора, въпреки че изпитваха емоционални връзки, оцениха възможността да изразят солидарност и да изпратят послания на надежда за районите, попаднали във вихъра на времето.

Коментар на съвременното човешко поведение

Изследването, публикувано в списанието Environmental Hazards , е проведено от д-р Саймън Дикинсън, преподавател по геоопасности и риск в Училището по география, земя и науки за околната среда на Университета в Плимут.

Той и екипът му разгледаха задълбочено девет предавания на живо на ураганите и бурите от 2017 г. и 2022 г.

Тези потоци заедно включваха 65 часа видеозапис, привличайки вниманието на над 1,8 милиона зрители по целия свят.

„Когато се случат драматични неща – независимо дали това е свързано с екстремни метеорологични условия или събития като торнадо или изригване на вулкани – хората се тълпят да гледат“, отбелязва Дикинсън.

Това явление, често отхвърляно като форма на онлайн „неупотреба“, се оказва, че се ръководи от сложни причини.

Привлекателността на предаването на живо се крие в неговото взаимодействие в реално време, което позволява на хората близо и далеч от събитието да споделят опит и да потвърдят своето разбиране за сериозността на събитието и как действат опасностите.

Споделените кадри се превръщат в отправна точка и онлайн точка за събиране, маркирайки тези дигитални пространства като общности за учене и емоционална подкрепа.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



А1 си партнира с Vodafone, за да предостави „интернет като у дома“ в автомобила
Дата: 19/07, 19:20

4 съвета за отпушване на канали с домашни средства и материали
Дата: 19/07, 19:20

Калфин: Във всички партии има по нещо
Дата: 19/07, 19:18

Черно море привлече и Асен Дончев
Дата: 19/07, 19:02

Настъпва най-обичания летен празник в България: Има забрана и страшно поверие
Дата: 19/07, 19:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия