Проф. Христова алармира: В момента кърлежите са много гладни, така че не газете в тревите


Дата: 05/07, 15:49

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

Всеки пети кърлеж при нас е заразен с лаймска болест. Но това е относително. Сега просто сме в пика. Заразеността на кърлежите варира не само за отделни региони на страната, но дори за различните паркове в София. В момента сме в пика на ухапаните и заразените от кърлежи. 

Това коментира пред Нова нюз проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. 

От друга страна от 1994 година насам имаме трайна тенденция за намаляване на случаите от лаймска болест и марсилска треска. Но в момента имаме повишение спрямо миналата година. Ако през 2023 г. имахме 66 случая, а сега са 107, посочи тя.

Всички тези неща зависят от условията на живот на кърлежите. Смята се, че при по-топли зими с повече влага, това способства за тяхното развитие на пролет, обясни професорът. 

Не всеки кърлеж, дори той да е заразен с лаймска болест, успява да предаде заразяването. Така че смята се, че до 1-2 процента от ухапаните са заразени. Болестта е доста коварна, защото се проявява като зачервяване, което може изобщо да не ни притесни. Но ако заболяването не се третира, след около 20 дни, но причинителите на заболяването навлизат в кръвта и се разпространяват в целия организъм. И тогава всъщност те поразяват най-често ставите и нервната система и причиняват възпаления, които ако отново се оставят без терапия, могат да доведат до сериозни промени. Така че болестта не е тежка, ако рано се открие и лекува. Ако се лекува още на първи етап - зачервяването, се лекува за две седмици с антибиотик, коментира тя. 

За да се предпазите от ухапване, добре е на вилите си да поддържате ниско окосена трева, защото това е неблагоприятно за кърлежите. Те не обичат горещина и суша. Те се развиват във високи треви, храсти, листа, клонки. В парковете се разхождайте само по алеите. Не спирайте, не лягайте те извън алеите, защото кърлежите са много гладни и буквално тичат към нас, с доста добра скорост, привлечени от нашата топлина. ако ще се разхождате на зелено, носете дълги крачоли, които е най-добре да напъхате в чорапите, за да не влязат отдолу, съветва експертът. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Отиде си бившият министър Георги Танев
Дата: 08/07, 14:58

В 13:01 часа в тунела "Правешки ханове" е станала тежка катастрофа, има загинал
Дата: 08/07, 14:54

Уволниха дисциплинарно зам.-шефа на полицията в Ловеч
Дата: 08/07, 14:50

Препатили потвърдиха: Има помощ за сърцето
Дата: 08/07, 14:50

Арести в централата на БСП в Пловдив: Арестуваха председателя на движение "Русофили" Златомир Дьовленски
Дата: 08/07, 14:441 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия