Мащабна инвестиционна програма за над 12 милиона лева реализира Община Разград през лятото и есента


Дата: 08/10, 02:00

Подменят се водопроводи, ремонтират се улици в областния град и във всичките 21 села

 

Мащабна инвестиционна програма стартира през лятото Община Разград, дейностите по обновяване на инфраструктурата на общинския център и всичките 21 населени места продължават и през есента. Общата сума надхвърля 12 милиона лева. Инвестициите са насочени към подобряване на средата на живот както на жителите на Разград, така и на селата в общината, на възрастните и на децата, на пешеходците и на водачите на автомобили. Проектите, които се реализират, се базират на информация за проблеми, поставяни от хората в региона на публични обсъждания и други начини на комуникация, както и на стратегическите документи, по които Община Разград работи.

Сред първите улици, по които тръгнаха багерите и другите строителни машини, е ул. „Странджа“ – една от основните пътни артерии в Разград. През последните няколко години с различно финансиране бяха ремонтирани два от участъците, а тази година бе обновен и третият – от Грънчарския трап до кръстовището с бул. „Априлско въстание“. В голяма част от този участък доскоро нямаше тротоари, вече са изградени по цялото му протежение. Асфалтовата покривка е от два пласта, всеки по 4 см. Освен пътното платно и тротоарите, проектът включваше и подмяна на уличното осветление с LED-лампи. Това бе първият от одобрените проекти на Община Разград по Инвестиционната програма за общински проекти в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., по който стартираха и завършиха строително-ремонтни работи. 919 620,52 лв. бе стойността му.

От същата програма е финансирането на още един пътен участък, който обаче е извън Разград и там се наложи да бъде въведена временна организация на движението. Пътят към Регионалното депо за отпадъци или Път RAZ2110 /RAZ1113, о.п. Разград Дянково /ж.п прелез Ясновец - /III-205/ е с дължина 3 км., освен от преасфалтиране заради амортизиране имаше нужда и от подобряване на отводняването. Положени са два пласта асфалт – от 4 и 6 см., изградени са банкети, които преди това бяха обрасли с храсти. 2 360 194,95 лв. е стойността на проекта.

Към края на лятото започнаха дейностите по обществена поръчка с 3 обособени позиции и с най-много обекти за ремонт при това във всички населени места.

Едната обособена поръчка включва текущи ремонти на улици във всичките 21 села в община Разград. Улиците са определени след обсъждане с кметовете и жителите на населените места. Сред първите селища, в които машините изливат асфалт, е Раковски, а общинският кмет Добрин Добрев заедно с кмета на селото Рефика Хюсеинова извършват оглед на дейностите. „Нека да се радват хората“ – започва разговорът им с Мухсин Саров, чиято улица е сред новоасфалтираните. И в Осенец, и Гецово хората са доволни, че за пръв път се инвестират толкова средства в инфраструктурата по селата. Ремонтите продължават и в останалите села в общината. В част от тях по искане на местните хора се поставят и изкуствени неравности от типа „легнали полицаи“.

С обновяване на компрометиран тротоар на оживена улица в Разград започва работата по друга обособена позиция от обществената поръчка с предмет „Ремонт на улици, паркинги, междублокови пространства, тротоари и алеи в Нов гробищен парк в гр. Разград, както и ремонт на улици в населените места на община Разград по обособени позиции“. Цялата обществена поръчка е на стойност 2 047 465,81 лв. По обособена позиция са включени 17 различни обекта в общинския център. Освен тротоара на ул. „Дунав“, който сега е почти на височината на пътното платно, в позицията са включени и: ремонт на ул. „Черна“, ремонти на две задблокови пространства, ремонти на два паркинга и обособяване на нов паркинг, ремонт на тротоара към църквата „Св. Николай Чудотворец“ и на подхода към църквата „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ и други.

Третата обособена позиция е за ремонт на още един невралгичен пътен участък в Разград – ул. „Велес“, която води към 3 училища, читалище и голям хотел, а е и подход към жк „Орел“. Основният ремонт ще започне до дни, като, докато се извършва, ще има временна организация на движението и обходни маршрути.

Не само пътища се ремонтират в община Разград, а и се подменят водопроводи в райони, където това не се е случвало от половин век. Проектът „Реконструкция на улични водопроводи и сградни отклонения в югозападната част на град Разград“ е от пет етапа с общо трасе от 12 км.. Част от тях бяха изпълнени през 2023 г., а през настоящата година се работи по най-големия - Първи етап. Той включва подмяна на 5473 метра водопроводи, касае захранването на 370 имота в наричаната от разградчани Доброшка махала. Там загубите на вода заради амортизирани тръби надминават 70%.

През юни бе открита още една строителна площадка – за изграждане на Младежки център. Разград е сред първите градове, в които ще има подобна структура, каквито се предвижда да се изградят в цялата страна, готови засега са 4. Проектът „Заедно и по-успешни с Младежки център Разград“ е финансиран от Националния план за възстановяване и развитие, общата стойност на проекта е 4 183 643,98 лв.

В Младежкия център ще предоставя възможности за различни занимания за младите хора, ще има конферентна зала за 100 човека, 5 мултифункионални зали – арт зала, зала за прожекции, танци и представления, зала за езиково обучение, за неформално обучение и срещи, компютърна зала, спортна зала. Ще има и кампус за настаняване на 15 човека. Ще могат да се сформират клубове по интереси в различни сфери – йога, тенис на маса, бойни изкуства, музика, танци, дискусионен клуб и други. В Младежкия център ще бъде назначен екип от 11 души – медиатори, младежки работници и поддържащ персонал.

 

*публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Израелският премиер Бенямин Нетаняху: "С божията благословия, ще триумфираме"
Дата: 08/10, 02:00

Мащабна инвестиционна програма за над 12 милиона лева реализира Община Разград през лятото и есента
Дата: 08/10, 02:00

Флорида се готви за евакуации
Дата: 08/10, 01:34

Има решение при крампи
Дата: 08/10, 01:20

KAT наложи глоби за над 2,2 милиона лева само за 9 месеца
Дата: 08/10, 01:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия