Мистерия с могъщия Гай от Варна: Първо го боготворяли, после го изхвърлили като парцал


Дата: 15/10, 19:14

Снимки: Община Варна

400-килограмова скулптура на мъж в цял ръст от бял мрамор беше намерена днес при изкопни работи в централната част на Варна, близо до ЖП гарата. Специалистите датират находката от II и първата половина на III век.

Статуята е на мъж на средна възраст с къса брада и типичната за епохата подстрижка. Липсва й само дясната китка, повредени са и части от лицето. В лявата си ръка мъжът държи свитък – белег за висока образованост. Облечен е в римска тога. Носенето на такова официално облекло в римските провинции е демонстрация на тесни връзки с централната власт, обясни д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична история в Регионалния исторически музей. Това кара учените да смятат, че мъжът е бил видна обществена фигура в античния Одесос.

Вероятно статуята е била поставена на постамент на видно място на градската агора. Строежът, където е открита, обаче е  извън пределите на тогавашния град, заради което се предполага, че скулптурата буквално е била изхвърлена в пясъците, т.е. общественикът е изпаднал в немилост, съобщиха от пресцентъра на общината.

Находката е изключително ценна, защото ни връща към миналото на нашия град и ни кара да се замислим за съдбата на един човек, който е бил обществено активен преди 19 века. Предполага се, че съдбата му е била незавидна и ни напомня, че трябва да внимаваме с паметниците, с делата си и да помним, че понякога те могат да имат неочаквани последствия, каза заместник-кметът Павел Попов, който беше поканен да разгледа статуята.

Името на мъжа е изписано с гръцки букви и при предварителното разчитане се открива съвпадение с имената от други открити по нашите земи скулптури. Работа на специалистите по епиграфия е да открият евентуални връзки с други личности.

Находката е единствената запазена скулптура на човек в цял ръст от античната епоха във варненския регион и една от малкото подобни в България въобще. По думите на д-р Тенекеджиев тя достойно може да съперници на двете статуи, открити наскоро в Хераклея Синтика.

Статуята ще бъде почистена от пясъчните натрупвания, като вероятно ще се разкрие гладкостта на мрамора. След реставрацията тя ще остане като един от най-ценните експонати на Археологическия музей на Варна.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Изкушиха със Светия Граал на „Игри на волята“
Дата: 15/10, 21:20

Млади стрелци показаха умения с пушка и пистолет
Дата: 15/10, 21:17

Николай Волев е съпруг на първата жена на Кирил Маричков
Дата: 15/10, 21:13

Харковска област обяви евакуация на всички жители от четири окръга
Дата: 15/10, 21:08

ПСК „Черно море” е отборен шампион в турнир „Бриз”
Дата: 15/10, 21:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия