На 22 октомври е голям празник, спазва се строга забрана у дома


Дата: 22/10, 10:29

Кадър Ютуб 

Българската православна църква отбелязва на 22 октомври Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски.

Патриаршеска св. Литургия за празника Прославление мощите на св. Патриарх Евтимий Търновски в Бачковския манастир „Успение Богородично“, ще бъде предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил.

Със специално Патриаршеско и синодално послание през 2023 г. архиереите на БПЦ обявиха официално, че откритите в началото на XX в. в Бачковския манастир св. мощи принадлежат на св. патриарх Евтимий Търновски, предаде БНР.

В тази връзка Св. Синод учреди новия празник в българския църковен календар – „Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски“.

Мощите на Евтимий Търновски са открити в Бачковската света обител през 1905 г., където той е бил заточен, и учените дълго спориха дали са автентични.

Архиереите призовават Божия народ да отправя молитви не само пред иконата на светеца, но да почита и неговите св. мощи, които ще бъдат обект на поклонение в Бачковския манастир.

На 22 октомври в църковния календар е и денят на паметта на Свети равноапостолен Аверкий, епископ Ераполски, Св. мчци Александър еп. и Ираклий воин.

Св. Аверкий е известен светец, живял през втората половина на 16 век. Той е роден в град Аврения, който сега се намира в Турция, и е известен със своята духовна сила и преданост към Христос. Той бил известен с голямото си влияние върху населението и отдадеността си на духовния живот. Свети Аверкий починал на 22 октомври 1584 г.

Днес, както и на всеки друг ден, църквата се противопоставя на кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и на мързела, завистта, алчността, отмъстителността и отчаянието.

Не започвайте основно почистване на дома си.

По-добре е да не тръгвате на дълги пътувания, защото те няма да донесат радост. Не трябва да предизвиквате кавги или скандали.

На този ден вярващите отивали в храма, за да запалят свещ и да се помолят за изцеление от различни болести. По-добре е да прекарате деня сред семейството си, като поканите най-близките си на гости.

Въпреки големия празник днес именици - няма.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кухненско оборудване за ресторант. Какво ни трябва?
Дата: 22/10, 12:20

Acibadem: Цялостен подход към лечението на рак на гърдата
Дата: 22/10, 12:20

Гастроентерологът: Държим решението за здрав корем
Дата: 22/10, 12:20

Над 6000 ученици в Гърция са отстранени от учебни занятия заради ползване на GSM
Дата: 22/10, 12:19

15-годишен застреля петима души в къща до Сиатъл
Дата: 22/10, 12:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия