Франция продава фармацевтичен гигант на американски фонд за 15 млрд. долара


Дата: 21/10, 14:29

Пиксабей

Френското правителство обяви, че подкрепя продажбата на дъщерно дружество на мултинационалната фармацевтична компания Sanofi, която произвежда лекарства без рецепта, на американската частна инвестиционна компания CD&R, след като получи ангажименти за запазване на работни места, производство и управление във Франция, пише европейската редакция на Politico, цитирана от Фокус.

Министърът на икономиката Антоан Арман заяви, че правителството е получило уверения, че сделката, за която се съобщава, че е на стойност над 15 милиарда евро, няма да повлияе отрицателно на доставките на основни лекарства във Франция, включително парацетамол, нито ще доведе до загуба на работни места.

Bpifrance, публичната инвестиционна банка на страната, ще вземе акции в Opella, дъщерното дружество на Sanofi, което се продава на американския фонд, но няма да има контролно мнозинство.

"Получихме гаранции, че Opella ще остане и ще се развива във Франция“, заяви Арман. "Нашите искания по отношение на заетостта, производството и инвестициите ще бъдат уважени“.

Поглъщането се оказа силно противоречиво във Франция, като политици от целия политически спектър предупреждават, че може да застраши работните места в производството и да осуети стремежа на Европа да осигури веригите си за доставки на критични лекарства.

Както беше съобщено по-рано обаче, френското правителство е пропонент на сделката.

Служител на министерството на икономиката обясни пред репортери в неделя вечерта, че Париж е получил "най-високото възможно ниво на гаранции“ от компаниите в тристранна сделка, включваща Sanofi, CD&R и правителството.

"Блокирането на сделката не би предоставило повече гаранции“, казва събеседникът, като отбелязва, че чуждестранните купувачи ще донесат "нов инвестиционен капитал“, считан за съществен за развитието на френския сектор за производство на лекарства.

Служителят потвърди, че сега правителството ще извърши инвестиционен скрининг на придобиването.

Арман и министърът на индустрията Марк Ферачи ще представят подробностите от споразумението, постигнато със Sanofi и американския купувач в понеделник.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



"Булгаргаз" иска 7% поскъпване на природния газ през ноември
Дата: 21/10, 17:55

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 21/10, 17:50

Варна се включва в Националната компания срещу насилието над и между деца „Бъди смел, бъди добър!“
Дата: 21/10, 17:43

Лекция за наркотиците представи пред ученици във Варна програмата „Децата и наркотиците: истина и легенди“
Дата: 21/10, 17:382 Коментара

Метеоролог: Температурите падат до един градус
Дата: 21/10, 17:28

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия