Общинският съвет отговори на кмета: Няма да позволим Варна да загуби нито един лев по европейски или национални програми


Дата: 29/07, 21:06

Общинският съвет няма да позволи Варна да загуби нито един лев по европейски или национални програми. Това бе обявено на брифинг, в който взеха участие председателят на местния парламент Христо Димитров и всички негови заместници от различните политически формации. Извънредната среща с варненските журналисти бе свикана, за да се чуе и гледната точка на членове на местния парламент по актуалните въпроси  от днешната сесия.

Една от дискусионните теми бе предложението на кмета за отпускане на средства за изготвяне на комплексни доклади за оценка на съответствието на инвестиционните проекти. Пред варненските журналисти беше направено уточнението, че към момента Варна има възможност да усвои 100 млн. лева, а не 300 млн. лева, както твърди кметът, тъй като това е само тригодишна прогноза. Освен това предложената за гласуване сума е малко над 268 хил. лева, а не 80 хил. лева, и това лесно може да се провери в публикуваните материали за днешното заседание на местния парламент.

На брифинга беше посочено, че към момента няма проектна готовност от страна на администрацията, за да се гласуват тези средства. Въпросът няма спешен характер и съответно няма опасност финансирането да се загуби. Изтъкнато бе, че никой от членовете на ОбС не е гласувал „против“, а „въздържал се“ заради липсата на яснота.

Няма нищо драматично и не бива да се създава изкуствено напрежение. Искаме да се работи професионално, както във всяка една община в България. Ние работим с документи, а не с информация от  постове във фейсбук, допълни един от участниците в брифинга.

Припомнено бе, че винаги когато е имало спешна нужда за взимане на важно решение, Общинският съвет е заседавал извънредно. В случай че има някаква спешност и тя бъде аргументирана писмено, няма пречка съветът да се събере извънредно и да се гласуват средствата.

По повод критиките на кмета за неразглеждане на предложението му за създаване на бригади за бързи ремонти, членове на ОбС припомниха, че то беше внесено и подробно обсъдено на заседание на ПК „Структури и общинска администрация“. Заради многото въпросителни по текста той беше върнат на общинската администрация за преработка. Коригираното предложение трябваше отново да бъде разгледано от ресорната комисия, преди да бъде внесено на сесия, което не се случи. Вместо това, ден преди заседанието, кметът излезе с фейсбук пост, че на днешната сесия ще предложи за гласуване ремонтните линейки за бързи ремонти, без съветниците да са запознати с корекциите. По този повод един от заместник-председателите посочи, че Благомир Коцев прехвърля отговорността управлението на града към Общинския съвет и се опитва да внуши, че несправянето е по вина на местния парламент.

Изразено бе също недоволство относно забавянето или изобщо липсата на отговори на поставените от тях питания по време на заседанията. Отговорите на въпросите, които зададохме на предходната сесия, ги получихме минути преди началото на днешното заседания, споделиха част от участниците в брифинга.

Повечето от тях се обединиха около мнението, че липсва диалог между кметската администрация и Общинския съвет, но изразиха готовност за среща. Според тях е недопустимо двете институции да продължават да работят по този начин, защото ще страда целият град. Ние сме задължени да си подаваме ръка, а не да си прехвърляме отговорността, допълниха членовете на ОбС.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Червеният пират: Ще замина за Западна Европа, не искам да живея тук
Дата: 08/09, 18:36

Магистрала "Тракия" стана като експреса на БДЖ
Дата: 08/09, 18:28

На гърците им писна от туристите: Взимат тежко решение, засяга и българите
Дата: 08/09, 18:18

Румъния осъди остро Русия за навлизането на руски дрон на нейна територия
Дата: 08/09, 18:16

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 08/09, 18:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия