Съветът на ЕС обсъжда днес прилагането на Шенгенското законодателство от България и Румъния


Дата: 10/10, 07:20

Пиксабей

Съветът на ЕС ще обсъди днес на заседание в Люксембург актуалното състояние на приложението на Шенгенското законодателство от България и Румъния. 

Министрите на вътрешните работи ще разговарят за общото състояние на Шенгенското пространство. Европейската комисия ще представи доклад за Шенген с данни от последните две години. В документа ще бъдат очертани заплахите за общото пространство без гранични проверки. Министрите ще обсъдят също въпроса за повишаването на устойчивостта на външните граници на ЕС, предаде БТА. 

Унгарското председателство на Съвета на ЕС ще представи данни за актуалното състояние на пълното приложение на Шенгенското законодателство в България и Румъния, се посочва в дневния ред на заседанието. Отбелязва се, че нашата страна и Румъния бяха приети в Шенген с решение на Съвета на ЕС от 30 декември миналата година. От пролетта на тази година отпаднаха проверките по морските и въздушните шенгенски граници на двете държави, като Съветът на ЕС не постигна необходимото единодушие за решение за прекратяване на проверките и по сухопътните граници. Определянето на дата за премахване на тези последни проверки изисква допълнително решение, се пояснява в документа за предстоящото заседание.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви по-рано тази седмица в Страсбург по този повод, че председателството се стреми да включва темата в дневния ред на вътрешните министри. По неговите думи засега Австрия все още не е променила позицията си и остава единствената, която не е готова да осигури необходимото единодушие за по-нататъшно решение.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мащабна инвестиционна програма за над 12 милиона лева реализира Община Разград през лятото и есента
Дата: 10/10, 09:30

Засилват проверките за риболова по Черноморието, Дунав и във вътрешните водоеми
Дата: 10/10, 09:27

Варненски виц пръсна мрежата: Защо във Варна вече няма млади рапъри?
Дата: 10/10, 09:24

Климатологът Матев: В деня на изборите ще е идеално за гъби
Дата: 10/10, 09:12

Тръмп отказа нов дебат с Камала Харис
Дата: 10/10, 09:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия