Мика Зайкова разби голям мит за пенсиите в България: 2,5 пъти по-ниски са от румънските


Дата: 07/07, 17:33

Пиксабей

Финансистът Мика Зайкова направи анализ защо Световната банка ни определи вече като богата страна. По думите ѝ нещата на практика въобще не са така.

"От 1 юли пенсиите се увеличиха с 11%, прагът на бедност е 526 лв. Понеже много сме забогатели, без да взимам предвид, че водата и токът се увеличиха, колегите от КНСБ определиха, че издръжката на един човек е 1500 лв. и само като имате предвид, че само 18% от пенсионерите взимат над 1000 лв. Средната заплата у нас е 2300 лв.", каза Зайкова в ефира на БНТ и продължи:

"Има места, където има брутна минимална заплата 933, където ти се удържат и осигуровки и данък и ти оставят едни 741 лв. 85% от домакинствата, независимо дали с пенсионери, или работещи, имат затруднения да си плащат месечните сметки".

По думите на Зайкова Световната банка ни изкарва богати, защото взима предвид и парите, които изселниците пращат у нас, без да се интересува каква е покупателната способност на хората, цитира Блиц.

Пенсията на българските пенсионери се нанася 6 пъти в пенсията на германците и 2,5 пъти в пенсията на румънците", даде за пример още тя.

По думите ѝ у нас е изкуствено повишението и на пенсии и на работна заплата.

"Когато искаш да растат доходите, трябва да имаш силна икономика. А при нас индустрията е в упадък, земеделието е в кошмарно състояние, земеделие и образование - там е трагедия", отчете тя.

Според Зайкова техниката и технологиите у нас са с 20 години назад.

"За да има обновяване, трябва да има инвестиции. Какво иска един инвеститор - стабилна данъчна система, предвидимост, добра съдебна система и най-важното - малко сива икономика и малко корупция, за да не го рекетират, А при нас всичко това е по много. Нашата конкурентноспособност от 62 страни, които наблюдава Световната банка, ние сме на 58-мо място, а сме били в първата десетка, ама преди 35 г.", заяви Зайкова.

"Ние не сме в Еврозона и непрекъснато взимаме заем, нашите лихви са високи - 8-10%, ако бяхме в Еврозоната, щяха да са 2,5% това е допълнителен разход. Ние непрекъснато взимаме заеми. В последните 3 бюджета на нашия велик финансист имаме завишение на задлъжнялостта. Ние досега нямахме досега финансов министър, който да разбира от бюджет", каза Зайкова.

"Не може да напишеш 1 млрд. и 400 млн. лева, които трябва да дойдат от ПВУ, приход, а те въобще няма да дойдат. От всички проекти, които са дали на общините, изпълнени са само 4%.", даде за пример тя.

Според нея не инфлацията заплашва влизането в Еврозоната, нея ще я нагласим. Най-страшното е дефицитът. Има опасност да надхвърлим този 3-процентов дефицит и да отместим не 2026, а малко по-нататък, което е много вредно. Ние сме в банковия съюз, но само слушаме, не участваме в решения, а това е много важно.

Според финансистката в НС не се приемат читави закони, въпреки че парламентът работи. "Те работят, за да правят предизборна кампания".

По думите на Зайкова правителството на Желязков е предложило 3 приоритета. "Да имаше дебат по тези приоритети? Те се плюха един друг Те не могат да си управляват партиите, а ще управляват държавата", каза Зайкова.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Белгия разследва евродепутат по съмнения в злоупотреба с европейски средства
Дата: 16/07, 01:25

Седмица на Пералнята в „Интермаркет” - 15% Отстъпкa на всички перални и сушилни
Дата: 16/07, 01:20

Експерт: Насаждения отпреди 40-60 години се превръщат в барутни погреби
Дата: 16/07, 01:03

Десподов: Титлата в Гърция беше най-трудната в кариерата ми
Дата: 16/07, 00:50

Митрополит Киприан призова за молитви за борбата с пожарите
Дата: 16/07, 00:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия