Кметът на София отговори на ГЕРБ-СДС за Войнишкия паметник до НДК


Дата: 03/07, 00:50

Снимка Булфото

Напрежението между столичния градоначалник и ГЕРБ се покачва.

Средата, в която живеем, все по-ясно доказва, че единственият начин да изградим отговорна визия за бъдещето, е като проведем откровен разговор за миналото си.

Това написа на личната си страница във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев, относно казуса с изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Ето какво още сподели Терзиев: 

"Преди местните избори започнал четвъртият пореден конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. Този паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта да водим осъзната дискусия за историята ни като общество.

Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война. Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и куршумът не е бил изваден, а излязъл сам когато прадядо ми бил на над 70 години. През тези две години, докато той е бил военнопленник, умират и жена му и детето му.

Такива истории имат хиляди други български семейства. И те не бива да оставят и капка съмнение у когото и да било - паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война трябва и ще бъде почетена. Вярвам, че можем да направим това в съгласие. Без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ.

За това взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса.

Ще проведем нов конкурс и в него ще включим уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите. Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим. Благодаря за инициативата за такава среща на Съюза на архитектите в България.

Ще положим усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество.

И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор - защото и миналото, и бъдещето ни го изискват". 

novini.bg



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ЕК наложи временни мита върху китайски електромобили
Дата: 05/07, 10:19

Йордан Цонев отвърна на удара: Г-н Костадинов няма да успеете да се превърнете във фюрер
Дата: 05/07, 10:15

Една местност във Варненско остава без вода
Дата: 05/07, 10:11

Костадинов към Хамид и ДПС: Ще ви изрежем от политическата система на България
Дата: 05/07, 09:56

Бойко Борисов отвърна на президанта Радев: Кеш няма да даваме на Украйна
Дата: 05/07, 09:471 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия