НЗОК поема изцяло профилактиката, цялостното лечение и терапията срещу тази коварна болест


Дата: 10/10, 19:20

Снимка: Пиксабей

През месец октомври 2024 г., в рамките на своята информационна кампания за рака на гърдата, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информира хората подробно и по различни канали за пълния пакет от дейности, изследвания и помощни средства, които заплаща.

НЗОК като институция, изцяло обърната към хората, в пряка комуникация с пациентите организации, които ги представляват, гарантира пряк достъп до модерно лечение  и надгражда действията си за подобряване качеството на живот на пациентите с тази тежката диагноза, съобщава Фокус.

Профилактиката, цялостното лечение, лекарствената терапия (ендокринна терапия, химиотерапия, таргетна терапия, имунотерапия, растежни фактори/ колониостимулиращи фактори, както и антианемични и обезболяващи лекарствени продукти) при рак на млечната жлеза се поемат от НЗОК и са напълно безплатни за здравноосигурените.

В месеца за борба с рака на гърдата, ръководството на НЗОК откликна на предложението на "Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания“ и Фондация "Нана Гладуиш - Една от 8“ за провеждането на работна среща, на която да бъдат обсъдени предложенията за определяне на нови стойности, които да бъдат заплащани от НЗОК за помощните средства за жените, претърпели оперативна намеса или химиотерапия по повод лечение на рак на гърдата.

На проведената на 10.10.2024 г. среща между НЗОК (г-н Станимир Михайлов - управител и  проф. Момчил Мавров - подуправител) и г-жа Евгения Александрова – председател на АПОЗ, г-жа Нана Гладуиш - председател/г-жа Гергана Богданова – изпълнителен директор на Фондация "Нана Гладуиш - Една от 8“, заедно с експерти на Касата, бяха обсъдени актуални проблеми и трудности, които срещат пациентите, както и възможностите за решаването им. Представителите на пациентските организации предложиха да се направи актуализация на съществуващите цени на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия  (ПСПСМИ). По данни, събрани от пациенти, пазарните условия са се променили и последно утвърдените стойности вече не достигат 50% от реалната им пазарна цена. Гостите отбелязаха и необходимостта от други, незачетени до момента потребности на пациентите като специално бельо, необходимо при носене на гръдна епитеза, ластичен ръкав при лимфедем или като превенция на такъв и др.

Към  настоящия момент, съгласно действащия списък-спецификация на НЗОК, се заплащат следните помощни средства: гръдна епитеза първична -144 лв.; гръдна епитеза постоянна -144 лв. и -перука – 127 лв.

Посочените стойности са определени на базата на спецификация, утвърдена от НС на НЗОК. Спецификацията е изработена на база данните, предоставени от Агенция за социално подпомагане (АСП) и данните за най-ниска стойност на съответно ПСПСМИ, заложени на основание на утвърдените пределни размери на целевите помощи за изработване, покупка и ремонт на ПСПСМИ, съгласно заповед на Министъра на труда и социалната политика, включително за гръдни епитези и перуки.

Към настоящия момент от страна на НЗОК се  провежда процедура по договаряне на стойността на ПСПСМИ, по реда на Наредба №7/31.03.2021 г., с цел съставяне на нов списък-спецификация. Този процес се базира на втора спецификация с ПСПСМИ, утвърдена от НС на НЗОК. При изработването на цитираната спецификация участие взеха държавни институции и национално представени организации на хората с увреждания към Националния съвет за хората с увреждания към МС. В тази връзка следва да се има предвид, че досега не беше постъпвало предложение за увеличение на стойностите за тези ПСПСМИ, но НЗОК изразява готовността си, при спазване на законовия ред и в рамките на нейните правомощия, да предложи промени в новата спецификация за ПСПСМИ за повишаване на стойностите на съществуващи групи помощни средства. Тя ще бъде съставена през 2025 г. и нейното актуализиране ще се осъществи, съгласно проект на Наредба № 7, който следва да е в сила от 01.01.2025 г. Изискванията, съобразно които са възможни  промените, са следните:

Спецификациите се изработват от комисия, в която участват членове на експертни съвети по медицински специалности към министъра на здравеопазването, както и представители на Националния съвет на хората с увреждания. Спецификацията следва да се утвърди в срок до 2 месеца след приемане на Закон за бюджета на НЗОК.

Предложения за включване на нови групи ПСПСМИ, както и актуализиране на стойности на съществуващи групи/ подгрупи по технически характеристики могат да се подават както от членовете на комисията, така и от производители и търговци на едро с ПСПСМИ, в срок до 15 работни дни от обнародването на Закона за бюджета на НЗОК за съответната календарна година.

Допуснатите от комисията предложения за включване на нови групи, ПСПСМИ могат да бъдат приети за включване в спецификацията, след представяне от заявителя на положително становище от експертни съвети по медицински специалности или отделни медицински дейности към министъра на здравеопазването.

Допуснатите предложения за включване на нови групи ПСПСМИ следва да съдържат следната информация:

техническа характеристика на предлаганото ПСПСМИ;

прогнозен обем лица, които ще го използват, базиран на статистически данни;

предложена прогнозна стойност за заплащане от НЗОК, с посочена финансова обосновка и мотиви за нейното формиране;

медицински условия за предписване на помощното средство.

От своя страна представителите на АПОЗ и "Една от 8“ предложиха да съдействат в процеса, чрез онлайн проучвания и анкети сред пациентките с рак на гърдата, за техния опит в употребата на така необходимите им помощни средства и как тяхното качество  влияе на качеството им на живот с болестта. Двете организации поеха ангажимент да запознаят с проблемите Министерство на здравеопазването, Националния съвет за хората с увреждания и производители и търговци на едро с ПСПСМИ, за да се пристъпи към действия съобразно нормативните изисквания, определящи дейността на НЗОК.

С разбиране и отговорност към жените, болни от рак на гърдата, НЗОК полага усилия грижата за тях да бъде адекватна, лечението още по-добро, а помощните средства – с по-богата номенклатура. НЗОК има волята да съдейства за удовлетворяване на исканията на представителите на пациентските организации, като  това може да стане съгласно  изискванията, регламентирани в Наредба №7 на Министерство на здравеопазването.

При стриктното спазване на нормативната уредба, институцията ще има право да предложи повишаване на стойностите на помощните средства и да добави нови помощни средства, в случай на осигурен бюджет, тъй като средствата постъпват чрез трансфер от Министерство на здравеопазването. Съгласно действащата нормативна уредба, изработването на нова спецификация и предложения за повишаване на стойностите за заплащане на помощни средства и включването на нови такива ще бъде възможно да се реализира най-рано през 2025 г.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Моторист загина след удар с кола на Околовръстното в София
Дата: 10/10, 21:161 Коментар

Стивън Сегал във филма: Готов съм да умра редом до Путин
Дата: 10/10, 21:151 Коментар

Станимира Стоянова – дългогодишен преподавател в Академия “Дълголетие” и експерт във фризьорството, откри нов салон във Варна
Дата: 10/10, 21:15

Отново агресия между ученици - осмокласничка пострада сериозно след нападение от друго момиче
Дата: 10/10, 21:14

Насред бетона във Варна избуя джунгла
Дата: 10/10, 21:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия