Специалисти обясниха какви здравни права имате у нас, ако се осигурявате зад граница


Дата: 19/07, 18:44

снимка Булфото

Какви здравни права и на какво лечение у нас има право потребител, който живее и работи в чужбина, където е здравноосигурен, а през лятото си идва в България на почивка.

Може ли да се лекува в България през този период, ако му се наложи да търси медицинска помощ. Този въпрос засяга хиляди българи с подобна съдба, обясняват от Асоциация „Активни потребители“.

Като здравноосигурен в друга държава-членка на ЕС, за да ползвате медицинска помощ при временен престой в България (ваканция, екскурзия, кратко посещение), трябва да разполагате със съответния документ доказващ, че сте здравноосигурен.

1. За спешни и неотложни медицински ситуации или при обострени хронични болести –валидна европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), издадена от чуждата здравноосигурителна институция. Тази карта има за цел покриването на медицинската услуга. Картата се приема само в болници и лекарски практики, които имат сключен договор с НЗОК. Дали състоянието е спешно или неотложно се определя от лекуващия лекар.

Той  /лекуващият лекар/ преценява обема и вида на необходимите спешни медицински услуги, които следва да се предоставят на пациента срещу валидна ЕЗОК. Според европейските регламенти, ЕЗОК не е предвидена за провеждане на планирано лечение. А също диагностика и/или изследвания извън компетентната държава по осигуряване.

2. За планирано лечение или планирани медицински процедури, може да кандидатствате в чуждата здравноосигурителна институция за издаването на формуляр S2. Това е официалният формуляр, който се издава при планирано лечение. Съществува и възможност да заплатите медицинската процедура или услуга. С оригиналните финансови документи /фактури и касови бонове и др./ имате право да кандидатствате за възстановяване на направените разходи след завръщането ви в страната, където се осигурявате, пише pariteni.bg.

 За да проверите вашия документ, НЗОК е разработила специална електронна услуга на адрес: https://reports.nhif.bg/R3/.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Имате нужда от пълно изследване на кръв, полови и щитовидни хормони? Посетете лаборатория „ЛИНА”
Дата: 04/09, 01:50

Зеленски поиска от канадския премиер да лобира пред западните партньори
Дата: 04/09, 01:301 Коментар

Тейлър Фриц победи Александър Зверев и чака победителя от Тиафо и Григор Димитров
Дата: 04/09, 01:11

Премиум обслужване и специални отстъпки за потребителите на А1 с новата услуга „VIP клиент”
Дата: 04/09, 01:00

Румъния планира да развие нов зимен курорт
Дата: 04/09, 00:52

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия