Васил Велев разби на пух и прах българските политици и обрисува ужасяваща картина


Дата: 05/07, 20:06

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв 

Служебните кабинети не пречат на бизнеса, но това не е достатъчно. Ние очакваме от правителствата да намаляват административната тежест, а не само да не пречат и да намалят рекета като разредят проверките. Това изисква методична и последователна дейност. 

Това коментира пред Нова тв Васил Велев, председател на АИКБ.

 Няма как да се развива една икономика добре при пълен отказ от страна на всички системи. А ние сме в такава ситуация. Като почнем с образованието, завършващите училище намаляват. Висшето образование е преоразмерено, а качеството е много ниско. То още на входа е ужасно ниско, защото за всеки завършил средно образование има две места в първи курс на университетите. Т.е. няма стимул децата да покажат знания, защото няма конкурс. Той с 3 минус влиза в университет, коментира той.

След това здравеопазването - изливат се маса пари там, а хората стават все по-болни. Икономическите агенти в здравеопазването пък стават все по-богати. Няма превенция. Нека минем и през социалната и пенсионната системи. С всеки ден пансионната система ражда сив сектор. С това неудачно вдигане на пенсиите. Близо половината пенсионери взимат една и съща пенсия. Социалната система е пробита. Там изобилства от кражби от инвалидни пенсии, от безработица. И ситуацията става все по-лоша, коментира той.

Хората намаляват, администрацията расте. Енергетиката - ние сме страната с най-скъпата енергия. Системите са пред разпад, коментира той.

Индустрията и преработващата промишленост е на двуцифрен минус. Това е ситуацията и спадът продължава. Индексът, който мери поръчките, е лош. Ние имаме сектори с 20-30-40 процента спад, коментира той.

Бизнесът у нас не е представен в парламента. Европейският модел е за тристранен диалог в търсене на най-добри решения, но у нас този диалог го няма много отдавна, коментира още той.

Проблемът е, че ЕС потъва. Ние очакваме нашите политици да ни представят в Брюксел и да се намесят в активната политика, а те тука не могат да се разберат по между си, за да излъчат отговорно и устойчиво управление, завърши Велев.  



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Препатили потвърдиха: Има помощ за сърцето
Дата: 08/07, 23:20

Ерата на роботизираната хирургия в трансплантацията на органи
Дата: 08/07, 23:20

Везенков гледа загуба на младите ни баскетболистки от Исландия
Дата: 08/07, 23:04

Парагвай уволни селекционера си след Копа Америка
Дата: 08/07, 22:41

Хвърлиха два коктейла "Молотов" по кралския дворец в Осло
Дата: 08/07, 22:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия