Според Световната банка: България вече е страна с високи доходи


Дата: 05/07, 21:27

Булфото

България вече е страна с високи доходи според класация на Световната банка. Така страната ни застава редом до Германия и САЩ.

Изследването на институцията се провежда от 35 години и дълго време страната ни е в категорията на страните с доходи под средните. През 2006 г. България прескочи прага и стана страна с доходи над средните, съобщи БНТ.

Класацията на Световната банка е положителен знак за икономиката на страната, но не означава, че българинът е забогатял.

"Разбирането на Световната банка за богатите държави е изкривено, там са страни като Русия, Молдова, пък не знам да се славят с високи доходи на глава от населението", каза Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

"Ако трябва да видим как се движат нещата от 2020 г. до момента по официалните данни на НСИ, средната работна заплата е нараснала с 1000 лв. Средната брутна заплата е нараснала с около 1000 лв. Това прави около 90%. официалната инфлация за същия период е около 32% те. имаме изпреварващо нарастване на доходите, но това са официални статистики - населението не го чувства така", доц. Васил Петков, Ръководител катедра "Ми и бизнес", УНСС.

"Не, ни най-малко. Смятам, че тази държава въобще не осигурява на хората достойни работни заплати", смята Александър Митев.

"Не, честно казано, аз съм с майчинство 780 лв. е втората година, което за мен не е нормално, защото направиха минималната работна заплата - 933 лв, а майчинството го оставиха 780, което не е честно към майките. Да не говорим за пенсионери, а за 4 деца, за 4-то дете взимаш 10 лв. отгоре. Това да ви приличаме на богата страна. Когато съм работила според мен заплатата минимум трябва да е 2000 лв., за да може човек да се справя с едно детенце", коментира майка.

"Изводът е, че психологически сме прехвърлили тази граница. Не означава, че сме станали по-богати от днес за утре, а по-скоро, че има изпреварващ растеж спрямо средноевропейските и средноглобалните нива", смята Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика.

Сред обясненията как сме попаднали в страни с високи доходи са различните критерии, които Световната банка използва спрямо НСИ и Евростат, както и демографската криза. Оставането ни в групата на богатите страни обаче не е гарантирано, а зависи от растежа.

"Политиката може най-вече да навреди, тъй като ние сме постоянно в риск от агресивна бюджетна експанзия, увеличение на разходите, които се отразяват негативно на икономическия растеж", допълни още Адриан Николов.

"Тук трябва да има дългосрочна политика освен демографска, заради катастрофата, в която се намираме трябва да има и политика по доходите", заяви Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

Други страни също се изкачват, сред които Украйна и Русия. Преминаването към военна икономика е основният фактор, а при Украйна и международната помощ за възстановяване.

"Това не означава, че нито българите, нито руснаци, нито украинци живеят по-добре просто сме покрили едни критерии. Най-вероятно ще ни приемат и в ОСИР, но няма да бъдем богати като Катар", обясни доц. Васил Петков, Ръководител катедра "Мио и бизнес", УНСС.

Подобни класации обаче са позитивен сигнал за икономиката ни.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Започва срещата на върха на НАТО във Вашингтон
Дата: 09/07, 01:58

Членове и симпатизанти на ДПС от област Търговище свалиха доверие от Джейхан Ибрямов
Дата: 09/07, 01:35

Препатили потвърдиха: Има помощ за сърцето
Дата: 09/07, 01:30

Ерата на роботизираната хирургия в трансплантацията на органи
Дата: 09/07, 01:30

Джокович се класира за 15-и път в кариерата си за четвъртфиналите на "Уимбълдън"
Дата: 09/07, 01:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия