Без вода и електричество: Как живеят хората в украинското село Сулихивка


Дата: 07/10, 01:23

Кадър VOA

63-годишният Виктор Калиберда живее в село Сулихивка без течаща вода и електричество. Селото, намиращо се на 170 км от Харков, е разрушено по време на руската инвазия през 2022 г., като нито една къща не е пощадена. Всички жители са избягали от селото, но Калиберда е избрал да се върне и да изгради живота си наново.  

Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Анна Кощученко в своя репортаж, цитирана от Вести.   

Екипът на VOA посещава дома на 63-годишния жител на Сулихивка Виктор Калиберда. Той сам е построил импровизиран хамбар от останките на предишния си дом, разрушен от руските сили.   

Селото е обстрелвано безмилостно по време на руската офанзива в Харковска област през пролетта на 2022 г. Тогава там са живели около 200 души, но всяка една къща в селото е сериозно повредена или напълно разрушена, заедно с електропроводите. Калиберда казва, че неговата къща е била една от последните, които са изчезнали.  

“Когато си тръгнах, къщата ми все още беше непокътната, по-късно тя беше разрушена. Руснаците бомбардираха околността в продължение на шест месеца“, обяснява Калиберда. 

Мъжът намира временен подслон при непознати в град Славянск в Донецка област. Година по-късно той е първият, който се завръща в Сулихивка.    

“Това е моят дом“, категоричен е Виктор Калиберда.  

Калиберда е собственик на около 12 хектара земя. В миналото той е отглеждал пилета, гъски, зайци и прасета, както и зеленчуци.  

Повече от година след завръщането си той живее без електричество, като използва лампи, захранвани със слънчева енергия, предоставени от доброволци. Електропроводите са възстановени в края на това лято и днес доброволци му носят зърно и хляб веднъж месечно. Украинските войници също му помагат, съобщава VOA.   

С течение на времето още трима жители са се завърнали в селото, вдъхновени от примера на Калиберда.     

Един от тях е 56-годишният Серхий Прокопенко. Бивш военнослужещ от военноморските сили, който ръководи бизнес в Сулихивка. Притежавал е повече от 100 хектара земя и няколко трактора и комбайна. Днес обработва малък парцел земя, където отглежда зеленчуци.    

Но нито Прокопенко, нито Калиберда са се върнали в селото, защото са вярвали, че възстановяването на района ще бъде лесно. Вместо това те казват, че са инвестирали във възстановяването на своето градче и връщането на предишната му слава.   


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На този ден през 1777 година американците побеждават англичаните в Битката при Саратога
Дата: 07/10, 03:00

Технологични иновации: как "умните" дрехи подобряват безопасността и контрола на работното място
Дата: 07/10, 02:20

От Лондон до Родопите: Историята на шеф-готвача, върнал се при детския вкус
Дата: 07/10, 02:00

Има решение при крампи
Дата: 07/10, 02:00

ЕС разреши: Наденицата може да не е от месо
Дата: 07/10, 01:491 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия