Искат "замразяване" на пенсиите


Дата: 10/10, 13:10

Булфото

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изрази дълбока загриженост относно състоянието на публичните финанси в страната, особено по отношение на неконтролираното увеличение на бюджетните разходи и дефицит, се казва в нейна декларация, предаде Нова.

От Асоциацията изтъкват, че се наблюдава експоненциален ръст на разходите за персонал, които от 14,6 млрд. лева за 2022 г. се планира да достигнат 18 млрд. лева през 2024 г. - увеличение, надхвърлящо 23 на сто. Паралелно с това от АИКБ отчитат още по-драстично нарастване в сферата на социалните и здравноосигурителните плащания, включително пенсии, като скокът е от 25,7 млрд. лева за 2022 г. до очаквани 34,9 млрд. лева за 2024 г., което представлява ръст от близо 36 на сто.

"Бюджетният дефицит расте с много изпреварващи темпове. През септември реализираме 1,2 млрд. дефицит. Това е увеличение в сравнение по отношение на август със 75%. Прогнозата е до края на годината да достигне 6,2% - в рамките на 3% от БВП. Голямо безпокойство буди прогнозата за приходите и разходите за 2025 г. и бюджетният дефицит. Ако се изпълнят законовите норми на увеличения на разходи, ако с прогнозира реалистично приходната част, бихме имали бюджетен дефицит около 8-9% от БВП, каза финансовият министър", коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Според него 30% от местата в администрацията са незаети. "Намалението няма да се отрази на доходите на държавните служители, но ще бъде животоспасяващо за дупката в бюджета", смята той.

АИКБ призовава бъдещите народни представители в 51-ото Народно събрание и правителството (редовно или служебно) да проявят фискална дисциплина и да предприемат мерки за овладяване на растящия бюджетен дефицит, като за бюджетната 2025 г. "замразят" възнагражденията и съкратят с 20 на сто заетите в публичния сектор, както и да "замразят" пенсиите и разходите в сектор "Отбрана и сигурност" на и без това свръхвисокото им според АИКБ равнище и като дял от БВП, и като възможности на страната.  


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Полицията в Троян иззе големи количества фалшиви перилни и почистващи препарати
Дата: 10/10, 15:10

Кадри от жестоката катастрофа в София: Жена е убита на тротоара
Дата: 10/10, 14:501 Коментар

България с пет медала от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика
Дата: 10/10, 14:481 Коментар

Рядко явление: Сахара се наводни
Дата: 10/10, 14:38

Джейхан Ибрямов остава в ареста
Дата: 10/10, 14:301 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия