Въздействието на новите правила на ЕС върху автомобилните превозвачи


Дата: 14/10, 18:00

Секторът на автомобилните товарни превози е обект на постоянни законодателни промени, приети с цел по-добро управление на ключови въпроси като замърсяване, плавност на движението, рискове за водачите и другите участници в движението, условия на труд, безопасност на стоките, време, необходимо за завършване на пратките, и т.н.

Независимо от спецификата или измеренията на правните текстове, тяхната роля е да допринесат за формирането и поддържането на ясна, ефективна и безопасна правна рамка за извършване на дейностите по превоз на вътрешни и международни товари. Научи повече за най-важните законови промени и тяхното въздействие върху тази индустрия!

Влиянието на регламентите върху товарните превози

Най-важните законодателни интервенции през последните десетилетия, които оказват голямо влияние върху тази динамична индустрия, са:

Замърсяващите емисии на превозвачите

Въвеждането на нови по-строги закони за емисиите на парникови газове принуждава операторите на камиони да инвестират в по-нови и по-енергийно ефективни превозни средства. Необходимостта от спазването на законовата рамка оказва значително въздействие върху оперативните разходи, направени от изпълнителите на превози.

Замърсяването от камиони в градските райони

За да намалят замърсяването в градските райони, много европейски градове въвеждат така наречените „такси за задръствания“ за камионите и ограничения за достъп на превозни средства с високи емисии. Тези законодателни мерки могат да окажат значително влияние върху оперативните разходи на превозвачите и да наложат планирането на алтернативни маршрути.

Задължително време за шофиране и почивка

За да се подобрят безопасността по пътищата и условията на труд на водачите на товарни автомобили, бяха въведени нови правила относно задължителното време за шофиране и почивка. Тези правила могат да ограничат броя на часовете, които водачът има право да шофира на ден, и да изискват по-внимателно планиране на маршрута.

Брекзит (излизането на Великобритания от Европейския съюз)

Целият процес създаде допълнителна несигурност и предизвикателства за превозвачите на товари и техните партньори, които организират редовни превози по маршрутите между Обединеното кралство и други части на континента. Новите митнически формалности и контрол, като тези, предизвикани от Брекзит, могат да доведат до закъснения и увеличаване на оперативните разходи.

Пандемията от Ковид-19

Подготвените от властите законодателни промени за ограничаване на последиците от пандемията засегнаха и товарния транспорт на европейския континент. Предприетите мерки помогнаха да се запази функционирането на веригите за доставки, като по този начин се осигури снабдяването с основни продукти, макар и с по-бавни темпове от обичайното.

Как логистичните оператори могат да се адаптират към тези разпоредби?

Индустрията на товарния транспорт е динамична и промените в законодателството в тази област са непрекъснати. Ето защо организаторите на такива пратки, както на национално ниво, така и на регионално, трябва да могат да предприемат определени мерки, за да могат да се адаптират към промените като тези, посочени по-горе.

Непрекъснати инвестиции в технологии

Внедряването на усъвършенствани телематични системи може да позволи по-добро наблюдение на автопарка в реално време, оптимизиране на маршрутите, намаляване на средния разход на гориво и спазване на разпоредбите за времето за шофиране и почивка, с които водачите трябва да се съобразяват, когато използват камионите.

Нещо повече, използването на специализиран софтуер позволява много по-ефективно управление на документите и логистичните процеси. Освен това инвестирането в превозни средства с ниски емисии може да помогне на превозвачите да спазват все по-строгите правила за опазване на околната среда и да се възползват от държавни субсидии.

Организиране на курсове за повишаване на квалификацията

Шофьорите трябва да са в крак с последните законодателни промени и най-добрите практики в областта на товарния транспорт. Курсовете за повишаване на квалификацията им могат да обхващат широк спектър от теми, свързани с тяхната професия като например пътно законодателство, икономично шофиране, управление на товара и техники за оказване на първа помощ.

Използването на автомобилни симулатори позволява на водачите да се обучават безопасно и да подобряват уменията си за шофиране, особено ако компаниите планират да обновят автопарка си, като инвестират в много по-нови модели камиони с технологии, които изискват допълнителни умения.

Работа с правни експерти

Сключването на партньорства за правни консултации в областта на товарните превози помага на превозвачите да разберат сложността на законодателството и да си гарантират, че спазват всички законови изисквания. Членството в браншови асоциации им позволява да бъдат в крак с последните законодателни промени и да се възползват от подкрепата на други оператори в сектора.

Адаптиране към собствени бизнес модели

Включването на допълнителни услуги като складиране или опаковане в офертата позволява на логистичните оператори да се адаптират към изискванията на пазара. Работата с производители на превозни средства или конкретни доставчици на горива помага на превозвачите да получат достъп до нови технологии и да подобрят оперативната си ефективност.

Непрекъснат мониторинг на законодателните промени

Абонаментът за специализирани публикации и бюлетини може да помогне на транспортните компании да бъдат в крак с последните законодателни промени. Освен това редовното им участие в конференции, семинари и изложения им дава възможност да се запознаят с най-новите тенденции и да общуват с други професионалисти в тази област.

Рисковете от неприспособяване на дейността на товарните превозвачи към законодателството

Неспособността да се адаптират дейностите на товарните превозвачи към променящото се законодателство е свързана с широк спектър от рискове:

Финансови рискове

Неспазването на закона може да доведе до значителни глоби, които могат да се отразят значително на рентабилността на компанията. Освен това фирмите получатели на товари, могат да изберат да работят с други превозвачи, които могат да докажат високо ниво на съответствие с действащите разпоредби.

Финансовите рискове, пред които е изправено дадено транспортно дружество поради глобите, наложени му за неспазване на законодателните промени, могат да създадат негативен имидж на пазара. Ако репутацията му е накърнена, това може да доведе до загуба на доверие от страна на потенциалните клиенти.

Оперативни рискове

В случай на сериозни нарушения на закона властите могат да спрат временно или да отнемат лиценза за превоз, което може да доведе до пълно прекъсване на дейността на дружеството. Освен това превозните средства, които не отговарят на техническите изисквания или се използват незаконно, могат да бъдат конфискувани.

Допълнително, дружествата, които в миналото не са спазвали изискванията, може да имат затруднения с получаването на застраховки на конкурентни цени. Всички тези оперативни рискове оказват значително въздействие върху позициите, които тези компании заемат на пазара за товарни превози.

Рискове за шофьорите

Шофьорите, които нарушават правилата, рискуват да загубят шофьорската си книжка, което може значително да повлияе на кариерата им в областта. Освен това, неспазването на правилата за безопасност може да доведе до трудови злополуки, които могат да имат сериозни последици за здравето и живота на водачите.

Рискове за околната среда

Неспазването на правилата за опазване на околната среда може да доведе до замърсяване на почвата, водата и въздуха. В момент, когато цялата планета е изправена пред предизвикателствата на тревожното нарастване на токсичните емисии, неспазването на действащото законодателство в областта на околната среда означава особено сериозни наказания за съответните превозвачи.

Ако ти също управляваш бизнес в тази област, е важно да откриеш ефективни начини да си винаги в крак с най-важните законодателни промени. Чети редовно секцията с новини и информация в нашата онлайн платформа и научи навреме важни особености за успеха и стабилността на твоята компания!

 

*публикация


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Повече от половината работодатели няма да наемат нови служители до март
Дата: 14/10, 20:20

Националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува във Варна
Дата: 14/10, 20:20

Нобелова награда за икономика спечелиха авторите на прочутия бестселър "Защо нациите се провалят".
Дата: 14/10, 20:18

Арестуваха собственик на траурна агенция в Пловдив за измама с кремация
Дата: 14/10, 20:09

Зеленски представя плана си за победа пред украинския парламент в сряда
Дата: 14/10, 19:46

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия