Още американски щати съдят TikTok заради вреди върху децата


Дата: 09/10, 07:23

Пиксабей

Срещу социалната мрежа TikTok са заведени дела от 11 американски щата и окръг Колумбия към вторник, съобщава "Ройтерс", цитирана от Нюз.бг. Илинойс, Кентъки, Луизиана, Масачузетс, Мисисипи, Ню Джърси, Северна Каролина, Орегон, Южна Каролина, Върмонт и щата Вашингтон заведоха дело във вторник. Обвиненията са за нанесени вреда срещу младите хора.

С това се разширява съдебната битка с притежавания от Китай TikTok на американските регулатори, които целят нови финансови санкции срещу компанията.

Щатите обвиняват TikTok, че използва умишлено пристрастяващ софтуер, предназначен да накара децата да гледат възможно най-дълго и често, и погрешно модерира съдържанието.

"TikTok култивира пристрастяването към социалните медии, за да увеличи корпоративните печалби", каза главният прокурор на Калифорния Роб Бонта в изявление. TikTok умишлено се насочва към деца, защото се знае, че децата все още нямат капацитета да създадат здрави граници около пристрастяващо съдържание."

TikTok се стреми да увеличи максимално времето, което потребителите прекарват в приложението, за да ги насочва с реклами.

"Младите хора се борят за психичното си здраве заради пристрастяващите социални медийни платформи като TikTok", каза главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс.

Представителите на TikTok заявиха във вторник, че категорично не са съгласни с твърденията, "много от които смятаме за неточни и подвеждащи", и че са разочаровани, че щатите са избрали да съдят "вместо да работят с нас за конструктивни решения на предизвикателствата в цялата индустрия".

TikTok предоставя функции за безопасност, включително лимити за екранно време по подразбиране и настройки за поверителност по подразбиране за непълнолетни под 16 години, твърди компанията.

Главният прокурор на Вашингтон Брайън Швалб твърди, че TikTok управлява нелицензиран бизнес за пренос на пари чрез своя стрийминг на живо и функции за виртуална валута.

"Платформата на TikTok е опасна по дизайн. Това е умишлено пристрастяващ продукт, който е предназначен да пристрасти младите хора към техните екрани", каза Швалб в интервю.

Делото на Вашингтон обвини TikTok в улесняване на сексуалната експлоатация на непълнолетни потребители, като заяви, че стриймингът на живо и виртуалната валута на TikTok "работят като виртуален стриптийз клуб без възрастови ограничения".

През март 2022 г. осем щата, включително Калифорния и Масачузетс, заявиха, че са започнали национално проучване на въздействието на TikTok върху младите хора.

Министерството на правосъдието на САЩ съди TikTok през август за това, че не успя да защити поверителността на децата в приложението. Други щати преди това съдиха TikTok за това, че не успя да защити децата от вреда, включително Юта и Тексас. TikTok в понеделник отхвърли обвиненията в съдебна молба.

Китайската компания-майка на TikTok ByteDance се бори срещу закон на САЩ, който може да забрани приложението в Съединените щати.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Има решение при крампи
Дата: 09/10, 09:20

Доклад на ЕП: Не България, друга страна е най-корумпирана в ЕС
Дата: 09/10, 09:15

Орбан: Приемаме България в Шенген или й даваме много пари
Дата: 09/10, 09:11

Експерти: Гланцираната хартия е причина за проблемите с машините за гласуване
Дата: 09/10, 09:09

Дупка "развява" бяло знаме на пътя за Виница
Дата: 09/10, 09:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия