7 хиляди души на ден влизат в режим на водата


Дата: 29/08, 20:30

Кадър Зелено движение

Липсата на грижа от общинските предприятия е основната причина, която предпоставя безводието и режима на водата в различни населени места в страната. Отговорността за осигуряване на питейна вода, за поддържане на инфраструктурата за водоснабдяване е на общините. Т.е. общината осигурява това право на всеки един от нас, именно правото за достъп до чиста питейна вода. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ съпредседателят на политическа партия "Зелено движение“ Тома Белев.

440 населени места в България страдат от безводие. Между 6 и 7 хиляди души всеки ден влизат в режим на водата, добави още той и отбеляза, че проблемите са стари, но това, което държавата създава като ред, не създава гаранция за осигуряване на питейната вода, като даде пример с това, че от 2007 година до сега поне 20 общини не са решили своите проблеми с лисата на вода.

Проблемите с безводието засягат в повечето случаи населените места, които не зависят от язовирите, а зависят от едни 8 000 водоизточника или кладенеца, сондажи и дренажи, които са разположени най-близко до повърхността, обясни още експертът и добави, че проблемът в България е, че "едва когато започне в едно населено място да недостига вода, едва тогава започват да се почистват съответните кладенци, дренажи или сондажи, да се  оправят по някакъв начин, да се търси да се увеличи водата, да се оправят подемните съоръжения. Това означава, че през годините никой не се е грижил.“

Друг ключов проблем за него е това, че 10% от населените места в България нямат ВиК оператор, което според него е пряко нарушение на Директивата за питейни води. "Системата за управление на водите така, както е създадена, не работи,“ категоричен е той.

Апелът на "Зелено движение“ е гражданите да бъдат активни и да изразяват своето недоволство от възникналата ситуация, за да не допускат неглижирането на проблема от местните и централните власти, добави още Тома Белев. "Когато изискваме от тях да си изпълняват задълженията по закон, когато излизат гражданите на протест, това показва, че има проблем. И гражданите трябва да се активни, да изискват от кметовете да се обявява режим на водоподаване, защото когато нямаме официална заповед, всъщност проблемът се крие – той се скрива и остава за следващата година, за следващата суша.“

Според Тома Белев едно от решенията е да се търсят нови източници на водозахранване дори и за тези общини, които нямат проблем с водата. Също така трябва да се инвестира в обявяването и създаването на санитарно охранителни зони около водоизточниците, за да се осъществява по-добро управление на водоснабдителните системи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Двама са загинали при катастрофи в страната през изминалото денонощие
Дата: 14/09, 11:45

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 14/09, 11:30

16-годишен е задържан след инцидента с намушкано дете в Стара Загора
Дата: 14/09, 11:27

БФС предупреди Спартак Варна, че ще отнесе солена глоба
Дата: 14/09, 11:14

Три версии за авиоинцидента
Дата: 14/09, 11:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия