Мицкоски: Кой е Бойко Борисов или Радев е без значение, има Съд в Страсбург и там пише 14 присъди срещу България, 0 срещу Македония


Дата: 08/10, 14:18

Кадър БТВ

ВМРО-ДПМНЕ: България нарушава правата на македонците, въпреки членството си в ЕС

Християн Мицкоски, председател на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ, отправи остри критики към България относно правата на македонската общност в страната. В интервю за Македонската радио-телевизия (МРТ) той посочи значителна разлика в съдебните решения, касаещи правата на малцинствата в двете държави, предаде Дунав мост.

Мицкоски акцентира върху факта, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург е издал 14 присъди срещу България, свързани с правата на македонската общност. Той подчерта, че дори регистрацията на неправителствена организация, представляваща интересите на тази общност, е невъзможна в България.

"Нечии човешки права са нарушени? Ако се нарушават правата на човека, кой е Бойко Борисов или Радев или Християн или Петко, Трайко е без значение, трябва ли един политик да оценява дали нечии права са нарушени? Има една институция, наречена Съд по правата на човека в Страсбург, и там пише "14 присъди срещу България за македонската общност", която дори неправителствена организация няма право да регистрира, и нула (присъди) за българската общност в Македония", заяви Мицкоски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ изрази загриженост относно невъзможността на македонците в България да създават дори неправителствени организации, като същевременно отбеляза, че в Северна Македония българската общност има конституционно признание.

"Имам проблем, защото моите сънародници там дори не могат да организират НПО, да не говорим за Конституцията. Добре, конституцията им (на България) не е такава, добре, дайте на народа поне НПО", допълни той.

Мицкоски също така критикува България за неизпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, въпреки че страната е член на Европейския съюз и е подписала Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

"Страна-членка на ЕС, страна по Конвенцията за защита на правата на човека, не иска да изпълни това. Откъде мога да получа гаранция, че след шест месеца няма да има ново вето за нещо друго?", попита риторично Мицкоски.

Той изрази опасения, че неизпълнението на тези решения от страна на България може да доведе до нови пречки в процеса на европейска интеграция на Северна Македония. Мицкоски подчерта важността на спазването на международните правни норми и решения, особено когато става въпрос за защита на човешките права и правата на малцинствата.

Изказванията на Християн Мицкоски идват в контекста на продължаващите дискусии между България и Северна Македония относно историческите и културните въпроси, които влияят на двустранните отношения и евроинтеграционния процес на Скопие.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ето къде няма да има ток следващите дни във Варна и областта
Дата: 08/10, 17:19

По един автомобил на двама души: Колите по пътищата се увеличават
Дата: 08/10, 17:05

Мащабна инвестиционна програма за над 12 милиона лева реализира Община Разград през лятото и есента
Дата: 08/10, 17:00

208 избирателни секции са образувани във Варна за частичните местни избори на 20 октомври
Дата: 08/10, 16:56

Актьор: Свикайте Велико народно събрание
Дата: 08/10, 16:52

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия