Експерти: Гланцираната хартия е причина за проблемите с машините за гласуване


Дата: 09/10, 09:09

Булфото

Проблемите с машините за гласуване са се увеличи с 500 процента през последната година. Това каза за Радио Варна Дончо Пачиков от Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Той припомни, че миналата година парламентът реши БНБ да осигурява хартията за машините. „Първите избори, в които се използваха машините, нямаше почти никакви проблеми с устройствата. На последните избори обаче от БНБ беше произведена гланцирана хартия и това доведе до проблеми в работата на печатащото устройство, тъй като производителя не е предвидил машината да работи с гланцирана хартия. Не е ясно откъде дойде това указание за гланц върху хартията за машините. В обществената поръчка не забелязваме изисквания към хартията. Другото, което не забелязваме, и което не е ясно, е как ЦИК приема изпълнението на поръчката от печатницата на БНБ. Не е ясно дали „Сиела“, като оператор на машините, тества произведените ролки“, каза Дончо Пачиков, цитиран от Радио Варна.

„Два са основните проблеми с машините за гласуване. Единият е, когато избирателя дърпа бюлетината и не изчаква печатащото устройство на машината. Другият произтича от това, че на последните избори хартията имаше гланц, който затруднява принтера в устройствата“. Това съобщи инж. Петър Пенчев – собственик на фирма и техник на машините, който отстранява проблеми с устройствата в деня на изборите. Той е изпратил поредица от писма до институциите, включително Министерски съвет, ЦИК и прокуратурата, в които пише, че гланцираната хартия пречи на печатащото устройство в машината и настоява, на предстоящите избори, тя да бъде без гланц. В писмата си Петър Пенчев сигнализира и за друг проблем – гърба на хартията за машинно гласуване е чисто бял, леко прозрачен, няма необходимата защита, и позволява да се види вота на избирателя. „Тази гланцирана хартия много наподобява хартията, използвана за печатане на столевовите банкноти“, допълни специалистът.

"На 19 октомври ще е ясно каква е хартията за гласуване. Ако тя отново е гланцирана и с прозрачен гръб, ще трябва да изпратя шесто писмо до институциите", коментира Петър Пенчев.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Има решение при крампи
Дата: 09/10, 11:30

Шумахер не е бил на сватбата на дъщеря си, посочи топ неврохирург
Дата: 09/10, 11:22

Наталия Гуркова показа дъщеря си
Дата: 09/10, 11:22

Седем години затвор за радикализиралия се българин, заминал за Сирия да „извършва джихад“
Дата: 09/10, 11:16

Морето ври от рядка риба със зелени кости край Варна
Дата: 09/10, 11:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия