Весела Чернева: В ЕС текат важни разговори, в които България не участва


Дата: 20/07, 12:08

кадър TV 1

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва. Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.
За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира:

"Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички останали вече са решили накъде ще се целят. България имаше шанс да получи сериозно портфолио. По време на правителството на Денков се говореше, че може да се предложи например портфолиото енергетика. Това портфолио продължава да бъде много важно. Честно казано не мисля, че едно служебно правителство вече може да поиска нещо толкова важно и значимо. По скоро бих си представила, че някои от тези по-второстепенни портфолиа биха могли да отидат в страна като България, която наистина се отказа от това да има стабилно правителство и в крайна сметка да има глас в ЕС".

Според нея ще има преразглеждане на тежестта на портфолиата. Ще има много по-силно портфолио, свързано с конкурентоспособност, с индустриализация и бъдещето на индустрията на Европа, отколкото силно зелено портфолио, отбеляза Весела Чернева. И добави:

"Със сигурност ще има много важно комисарско място по отношение на отбрана и координация на отбранителната индустрия. Мисля, че Италия ще има интерес към портфолиото, свързано с конкурентоспособност. Много се говори, че Франция може да има интерес към това по отбрана. Портфолиото, свързано с разширяването, което стана много важно от геополитическа гледна точка - правителството на Доналд Туск много сериозно смята да се занимае с този въпрос по време на неговото ротационно председателство. Няма да се учудя Полша да има интерес и амбиция в тази посока".  



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Европейската авиационна агенция иска разследване на "Еърбъс" след запалване на двигател по време на полет
Дата: 06/09, 02:00

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 06/09, 02:00

Алекс Колев: Разочарованието в отбора е голямо
Дата: 06/09, 01:30

Имате нужда от пълно изследване на кръв, полови и щитовидни хормони? Посетете лаборатория „ЛИНА”
Дата: 06/09, 01:20

Спират водата за цял ден в Шумен на 9 септември
Дата: 06/09, 01:02

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия