За тази година: Над 44 000 са опитите за нелегално преминаване на границата ни


Дата: 07/10, 22:10

кадър: БНТ

Над 44 000 са опитите за нелегално преминаване на границата ни, предотвратени от началото на годината до момента.

Служебният премиер, министрите на вътрешните и на външните работи обходиха браздата и установиха, че в момента няма компрометирани участъци от оградата между България и Турция.

Предстои доизграждане на интегрираната система за наблюдение, предава още БНТ. 

Със 70% е намалял миграционният натиск по границата ни с Турция от началото на годината в сравнение със същия период на 2023 година.

Според директора на "Гранична полиция" Антон Златанов сега предстои по-сложната задача. Този резултат да се запази и дори да се подобри.

За поддържането на оградата, системите за наблюдение, както и осигуряването на дронове и съвременни термовизионни камери са необходими близо 110 милиона лева.

"Видяхте, че темата на КСНС беше именно това, повишеният риск от нелегални опити , за преминаване на границата. Ние и затова сме тук. Съвета беше в петък, виждате още в понеделник сме тук, а обещахме на политическите партии, че ще представим бюджета първо на тях и ще подчертаем точно тези пари, за които стана в момента въпрос. Ако те сметнат, че е необходимо, мисля, че ще ги приемат. Очевидна е необходимостта за засилване на националната ни сигурност по границите с оглед очакваните рискове", заяви премиерът Димитър Главчев.

Всички изградени системи за интегрирано наблюдение се поддържат и за това вече са изхарчени 11 милиона лева, които са предоставени от Европейския съюз.

Предстои обаче изграждането на още две системи, като за едната е осигурено европейско финансиране, но другата ще бъде платена с бюджетни средства.

Така цялата граница между България и Турция ще бъде осигурена с най-модерно наблюдение.

"Осигуряване на хора, осигуряване на техника, поддръжка на системите за видеонаблюдение, които в момента работят всичките. Последните сто километра, за които няма видеонаблюдение, след една много дълга обществена поръчка в рамките на почти година, тя е във финален етап, очакваме съвсем скоро да се подпише договор и да стартира изграждането", коментира Антон Златанов, директор на ГД "Гранична полиция".

През тази година е осигурено постоянното поддържане на оградата, за да не се допуска да има участъци, които са съборени и разрязани.

"Веднага щом се установи, а то се установява в рамките на деня, веднага започват действия по възстановяване на този участък и това става почти за 24 часа максимум", каза още Димитър Главчев.

За назначаването на 400 гранични полицаи в момента има над 2400 кандидати. В момента армията помага за охраната на границата, а при необходимост може да се включат и още военнослужещи.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ЕК призова за отпадане на сухопътните граници за България и Румъния в Шенген до края на годината
Дата: 08/10, 00:27

8 октомври – 66 години от смъртта на Ран Босилек
Дата: 08/10, 00:04

Мащабна инвестиционна програма за над 12 милиона лева реализира Община Разград през лятото и есента
Дата: 08/10, 00:00

От Лудогорец пуснаха билети за мача с Атлетик Билбао
Дата: 07/10, 23:40

Напрежението в Близкия изток покачи цената на петрола
Дата: 07/10, 23:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия