След наводненията в Босна и Херцеговина: Десетки загинали и изчезнали


Дата: 05/10, 19:23

Кадър: Нова тв

Наводнения и свлачища са отнели живота на 19 души в Босна и Херцеговина. Това е най-смъртоносното природно бедствие в последните 10 години. Спасително-издирвателни екипи обикалят най-засегнатия район северно от град Мостар, предаде Нова тв.

Почти всички жертви са в района на 10-хилядния град Ябланица. Там проливните дъждове са активирали свлачище. Кал и камъни са затрупали къщи и стопански постройки. Най-малко 13 души са загинали в това населено място и околните махали. „Събуди ме шумът от силната буря. Погледнах през прозореца и видях нещо бяло да покрива земята. Казах на жена ми, че нещо не е наред. Тя си мислеше, че сняг е паднал. Беше рано, към 5 сутринта, не се виждаше много. После разбрах, че са паднали скали от кариерата. Къщата на мой приятел и още няколко просто изчезнаха”, Енес Имамович, който живее в Ябланица.

Една от съседките на Енес казва, че е чула виковете на хората, затрупани от свлачището. Помислила, че няма да оцелее никой, но после видяла хора да идват откъм затрупания квартал. „Видях двама да идват през поляната. Оказаха се мои съседи, но първо не можах да ги позная. Изглеждаха като овъргаляни в кал. Поискаха вода да се измият, но тя е прекъсната. Измиха се от варела и после жената я откараха в болница. Счупени ребра има. Водата нахлула в къщата и я блъснала в стената”, разказва Низама Бегович.

Все още не са открити всички жители на Ябланица. Преди да бъде потвърдена смъртта им, те се водят изчезнали. Властите се опитват да съберат информация кой си е бил у дома и колко души търсят. Предполага се, че става дума за 10 жители на градчето. Операцията се затруднява от факта, че както пътят, така и влаковата линия към този район бяха прекъснати от свлачища.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Кой е Младен, на когото клиентите се усмихват отдалеч?
Дата: 05/10, 23:00

Григор Димитров с голям шанс да се класира за последния турнир за годината
Дата: 05/10, 22:53

Роналдо се разписа за четвърти път в последните пет мача
Дата: 05/10, 22:31

Технологични иновации: как "умните" дрехи подобряват безопасността и контрола на работното място
Дата: 05/10, 22:20

С човек по-малко Ботев (Пловдив) победи Левски
Дата: 05/10, 22:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия