ЕК предлага да бъдат издавани електронни документи за самоличност


Дата: 08/10, 17:43

Пиксабей

Еврокомисарите по правосъдието и вътрешните работи Дидие Рейндерс и Илва Йохансон представиха предложение на Европейската комисия за въвеждане на електронни документи за самоличност. На пресконференция двамата уточниха, че комисията предлага от тази възможност да се възползват гражданите на ЕС, които желаят, съобщи Николай Желязков, кореспондент на БТА. По техните думи електронните лични карти и паспорти ще улеснят преминаването на границите, ще намалят злоупотребите и ще може да бъдат използвани с електронни приложения на ЕС, които предстои да бъдат създадени.

"Всяка година в ЕС пристигат на посещение 600 милиона чужденци, това натоварва граничарите", посочи еврокомисарят Йохансон. По нейните думи се предвижда държавите от ЕС да бъдат длъжни да издават електронен паспорт на гражданите, подали съответното заявление. Тя отбеляза, че с промените не се предвижда отпадане на паспортите на хартиен носител, но може да се очаква например по-лесна регистрация за полет.

Еврокомисарят Рейндерс добави, че въвеждането на електронни лични карти ще разшири възможностите за използване на онлайн услуги и това е важно за бизнеса. Той увери, че данните на гражданите ще бъдат добре защитени. По неговите думи се предвижда промените да обхванат също личните карти, издавани от Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Еврокомисарят посочи, че се предлага всички държави от ЕС да издават електронни паспорти и лични карти, освен Дания, за която европейското законодателство предвижда изключение.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



България скърби за легендата Юрий Коцев от "Ахат"
Дата: 08/10, 20:14

Петима руски алпинисти изчезнаха в Хималаите при опит да изкачат Дхаулагири без шерпи
Дата: 08/10, 20:061 Коментар

От 9 часа сутринта в сряда затварят част от бул. "Христо Смирненски"
Дата: 08/10, 20:00

33-годишен фитнес маниак си отиде след тренировка под душа
Дата: 08/10, 20:001 Коментар

След няколко часа дъждовете се връщат в част от България
Дата: 08/10, 19:57

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия