Просветното министерство ще обучава на киберсигурност ученици и учители


Дата: 11/10, 15:15

Булфото

Обучения по киберсигурност и безопасно ползване на интернет за ученици, учители и училищни ръководители се предвижда да бъдат проведени в училища в цялата страна. Те са кандидатствали за тази дейност по Националната програма "Информационно-комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ на Министерството на образованието и науката, предаде Фокус.

По друга Национална програма на МОН "Без агресия в сигурна образователна среда“ също е заложено развитие на умения сред децата, учениците, учителите, родителите и представители на местната общност за безопасно използване на информационни технологии, съобразено с възрастта на децата и защитата им в онлайн среда.

Информацията за двете програми беше съобщена от д-р Йоанна Алексиева, главен експерт в дирекция "Информационни и комуникационни технологии“ в МОН по време на пресконференция на Националния център за безопасен интернет, на която беше представен проектът "Дигитални деца“ за защита на деца в онлайн пространството.

Д-р Алексиева представи и разработените от МОН "Визия за дигитализация на предучилищното, училищното и висшето образование“, в която една от целите е гарантиране на цифрова сигурност и създаване на устойчива образователна среда и Насоки за използване на изкуствен интелект в образователната система. В тях също се поставя акцент върху рисковете и опасностите в дигиталното пространство.

Координаторът на Националния център за децата Антоанета Василева оповести актуални данни по темата, а дейности и мерки за превенция и защита на децата в дигитална среда представиха председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова, директорът на дирекция "Киберпрестъпност“ в ГДБОП-МВР старши комисар Владимир Димитров, програмният мениджър в Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве Павлина Филипова и директорът “Политики за децата" в Национална мрежа за децата Георги Еленков.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Делото за регистрацията на ДПС се отложи за 25 октомври.
Дата: 11/10, 17:19

Оставиха в ареста общински съветник от Пазарджик, заподозрян в купуване на гласове
Дата: 11/10, 17:10

Синдикалист за идеята на бизнеса: Ако ще се замразява нещо, първо да се замразят цените
Дата: 11/10, 17:04

Обвиниха мъжа, минал на червено и предизвикал катастрофа с убита пешеходка в София
Дата: 11/10, 17:00

Студът нахлува през нощта, температурите падат и идват поройни дъждове: Прогноза на НИМХ
Дата: 11/10, 17:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия