50-килограмово чудовище извадиха до стената на язовир "Тича"


Дата: 22/07, 15:13

Снимка: Атанас Илиев / Личен архив

Рибата е върната обратно във водата

Атанас Илиев от Търговище се превърна в местна знаменитост, след като успя да улови 50-килограмов сом на язовир „Тича“. Уловът се е случил в близост до язовирната стена при село Сушина, община Върбица, докато рибарят бил на редовен излет със семейството си. Случката е още по-впечатляваща, тъй като след измерването на рибата, Илиев решава да я освободи обратно във водите на язовира.

Атанас Илиев, който има дългогодишен опит в риболова на големи риби, разказва, че уловът се е случил при поредно влизане във водата с лодка. Риболовецът използвал примамка от типа „воблер“, която му помогнала да хване рибата-гигант. „Толкова големи риби не са подходящи за консумация – твърде мазни са,“ обяснява Илиев пред БТА. „Затова, а и за да се запази биологичното равновесие във водоема, 50-килограмовият сом е върнат в местообитанието му.“

Това не е първият голям улов за Илиев през тази година. Рибарят споделя, че вече е хващал няколко сома с тегло над 15 килограма. Въпреки това, личният му рекорд е от 2022 година, когато успял да улови сом с тегло 58 килограма. „За мен тръпката от улова е по-важна от самия улов,“ казва Илиев, който от дете е с въдица в ръка и край язовира отглежда и своя син.

Въпреки добрата слука, Атанас Илиев коментира, че риболовът става все по-трудно занимание. Наблюденията му са, че риба в язовира има, но тя не кълве. Сред посочваните от рибарите причини за този феномен е намалелият обем на водата, но според Илиев това не може да бъде основният фактор.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Цанко Цанков плува 100 км по Дунав в опит за световен рекорд и с послание за мир
Дата: 06/09, 21:35

Накрая на "Черешката" Шеф Манчев съобщи най-интересната вест
Дата: 06/09, 21:28

Синът на президента на САЩ Джо Байдън се призна за виновен за укриване на данъци
Дата: 06/09, 21:23

Хороскоп за събота 7 септември: Задължително на фитнес да иде зодия
Дата: 06/09, 21:18

Голям проблем с ТЕЛК комисиите
Дата: 06/09, 21:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия