Важно за всички със сметки и сейфове в банката: Ето кой ще има достъп до тях


Дата: 09/07, 09:59

Пиксабей

Още дирекции да имат достъп до банковите ни сейфове и сметки, предвиждат промени в Закона за кредитните институции, внесени в Народното събрание от Министерски съвет, цитира "Парите ни".

Според закона БНБ създава и поддържа електронна информационна система, съдържаща данни за номерата на банковите сметки и на платежните сметки с международен номер на банкова сметка (IBAN), водени от банки, платежни институции и дружества за електронни пари, титулярите на сметки и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, действителните собственици на титулярите на сметки, наличие на запори по сметки, както и за лицата, наематели на сейфове в банки, и техните пълномощници.

Хакери дебнат банковите карти

Институциите, имащи достъп до тази информация са Министерството на вътрешните работи (МВР) - Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС). Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) и дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) досега нямаха такъв достъп.

Затова с промените се предлага и двете дирекции да бъдат включени съм структурите с достъп до сметки.

iСпоред мотивите към законопроекта, достъп до информацията от Информационната система на регистъра на банковите сметки и сейфове следва да имат националните органи, които са компетентни за предотвратяването на изпирането на пари, свързаните с него предикатни престъпления и финансирането на тероризма.

Главна дирекция „Гранична полиция“ осъществява дейности по предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на престъпления, както и тяхното разследване, чрез събиране на достатъчно доказателства с годни доказателствени средства, посочват от Министерски съвет.

Дирекция „Вътрешна сигурност“ пък извършва проучвания за надеждност на своите служители и на кандидатите за работа, издава, прекратява и отнема разрешенията за достъп до класифицирана информация на тези лица.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пожар избухна в Пазарджишко
Дата: 22/07, 14:12

БСП иска от президента нови консултации преди връчването на третия мандат
Дата: 22/07, 14:021 Коментар

Най-малко петима са убити при стрелба в хърватски старчески дом
Дата: 22/07, 13:40

Кремена Халваджиян отвори бар на морето, но съжали: Почти ме унищожи!
Дата: 22/07, 13:141 Коментар

Шофьор блъсна дете в Ботевград и избяга
Дата: 22/07, 13:07

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия