Риск от рак на дебелото черво от тези кисели млека, обяви американски гастроентеролог


Дата: 11/09, 16:03

Пиксабей

Гръцките кисели млека, дресинги за салати и бонбони могат да повлияят отрицателно на микробиома на червата, увеличавайки риска от рак на дебелото черво. Това каза пред Daily Mail д-р Мария Абреу, гастроентеролог от университета в Маями, цитира Фокус и zdrave.to.

Лекарят обясни, че емулгаторите са често срещана хранителна добавка в съвременните хранителни продукти. Това са съставки, които помагат за стабилизирането на смесите и предотвратяват отделянето на съставки, които обикновено не се смесват добре, като масло и вода.

Емулгаторите се използват за създаване на привлекателна текстура и външен вид в храни като нискомаслени кисели млека, леки дресинги за салати, майонеза и фъстъчено масло. Обичайните емулгатори включват соев лецитин, сукралоза, ксантанова гума, карагенан, малтодекстрин и полисорбат.

Според Абреу някои производители също използват емулгатори в производството на зърнени храни, извара, кисели краставички, млечни алтернативи, веган месо и дъвки, пише zdrave.to.
 

Някои проучвания показват, че излагането на карагенан, ксантанова гума и малтодекстрин е свързано с чревен микробен дисбаланс, възпаление на храносмилателната система, развитие на язви и потенциален растеж на ракови тумори в дебелото черво при хора и животни.

Гастроентерологът отбеляза, че много емулгатори могат да помогнат за намаляване на броя на полезните бактерии, обитаващи червата, и да увеличат броя на "вредните“. Промените в микробиома на червата играят важна роля в развитието и прогресията на рака.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Очевидци: Воден тигър изплува край Камчия! Те обаче му се радват
Дата: 17/09, 18:32

Дисциплинарната комисия глоби сериозно Левски и ЦСКА София
Дата: 17/09, 18:32

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 17/09, 18:30

Тийнейджърка отвори ел. табло в парк в Перник, за да си зареди телефона
Дата: 17/09, 18:22

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 17/09, 18:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия