Риск от рак на дебелото черво от тези кисели млека, обяви американски гастроентеролог


Дата: 11/09, 16:03

Пиксабей

Гръцките кисели млека, дресинги за салати и бонбони могат да повлияят отрицателно на микробиома на червата, увеличавайки риска от рак на дебелото черво. Това каза пред Daily Mail д-р Мария Абреу, гастроентеролог от университета в Маями, цитира Фокус и zdrave.to.

Лекарят обясни, че емулгаторите са често срещана хранителна добавка в съвременните хранителни продукти. Това са съставки, които помагат за стабилизирането на смесите и предотвратяват отделянето на съставки, които обикновено не се смесват добре, като масло и вода.

Емулгаторите се използват за създаване на привлекателна текстура и външен вид в храни като нискомаслени кисели млека, леки дресинги за салати, майонеза и фъстъчено масло. Обичайните емулгатори включват соев лецитин, сукралоза, ксантанова гума, карагенан, малтодекстрин и полисорбат.

Според Абреу някои производители също използват емулгатори в производството на зърнени храни, извара, кисели краставички, млечни алтернативи, веган месо и дъвки, пише zdrave.to.
 

Някои проучвания показват, че излагането на карагенан, ксантанова гума и малтодекстрин е свързано с чревен микробен дисбаланс, възпаление на храносмилателната система, развитие на язви и потенциален растеж на ракови тумори в дебелото черво при хора и животни.

Гастроентерологът отбеляза, че много емулгатори могат да помогнат за намаляване на броя на полезните бактерии, обитаващи червата, и да увеличат броя на "вредните“. Промените в микробиома на червата играят важна роля в развитието и прогресията на рака.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Няма да забавим нито един проект за жп транспорта, който би допринесъл за преодоляване задръстванията по границите, увери транспортният министър
Дата: 17/09, 18:35

Очевидци: Воден тигър изплува край Камчия! Те обаче му се радват
Дата: 17/09, 18:32

Дисциплинарната комисия глоби сериозно Левски и ЦСКА София
Дата: 17/09, 18:32

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 17/09, 18:30

Тийнейджърка отвори ел. табло в парк в Перник, за да си зареди телефона
Дата: 17/09, 18:22

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия